Selma

Imam ideju koju želim pretvoriti u stvarnost. Želim se baviti proizvodnjim malih ukrasa za različite namjene, ne bih baš sve detalje otkrivala, uglavnom na početku bi to bilo za restorane, poslovne prostore,.... korisna i dekorativna sitnica... kasnije ako bi krenulo imam ideju kako da uđe u svaki dom. Na koji način da to ostvarim, mislim prije svega na koji način da da registrujem djelatnost jer koliko sam se raspitala u svakom slučaju veliki su nameti i porezi. Ipak da bih poslovala jasno mi je da moram registrovati firmu. Vas molim da mi pomognete da odlučim, to jeste da li mi možete objasniti razliku između doo, dd, kućne radinosti, obrta... gdje imam najmanje nameta a gdje najviše slobode za saradnju s klijentima? Unaprijed vam se zahvaljujem!

Odgovorio: Kristina Miklavčić

 Poštovana gđo. Selma,

 

Mi vjerujemo da je Vaša ideja inovativna, stoga bilo bi lijepo da  ustrajete u njoj. Temeljem Vašeg upita, Vi možete za početak registrovati malu kućnu radinost ili obrt u nadležnoj općini, kako bi mogli plasirati svoje proizvode na tržište potencijalnim kupcima.

To su Vam u prvoj fazi poslovanja i na samim početcima, najjeftinije varijante za osnivanje djelatnosti.

 a) Za obrt i kućnu radinost, dokumentacije je relativno jednostavna, prijavite isto na vlastitoj adresi uz specifikaciju dokumenata (CIPS, Uvjerenje o nekažnjavanju, dokaz da ste državljani BiH, izvod iz  poreznog registra da ste uredno izmirili obaveze kao fizičko lice i  dr.), koje će Vam dostaviti nadležni općinski i porezni organ, zavisno  od Vaše adrese.

Plaćate jednokratnu općinsku taksu za osnivanje, koje nisu materijalno značajne ali iznos varira od općine do općine tj. od kantona dokantona, u zavisnosti kojem općina pripada u FBiH.

Sa obrtom možete raditi skoro sve poslovne aktivnosti kao i sa  Društvom koje ima oblik organizovanja d.o.o. Važna napomena: Kod obrta i kućne radinosti garantujete cjelokupnom svojom imovinom za ispravnost poslovnih aktivnosti koje ste pokrenuli.

b) Društvo sa oblikom organizovanja d.o.o. ili d.d se za početak ne  može implicirati na Vaše poslovne aktivnosti.

Stoga Vam preporučujemo da otvorite obrtničku djelatnost za početak i da u svojoj općini gdje pripadate u sektoru za privrednu djelatnost,  tražite spisak potrebnih dokumenata, kako bi mogli pravovremeno da ih obezbjedite.

Sva dokumentacija ne smije biti starija od 6 mjeseci i mora se predati kao original ili ovjerena foto-kopija.

Nadamo se da smo pomogli, a za sva dodatna pitanja i nejasnoće Udruženje poslovnih žena u BiH rado Vam stoji na raspolaganju.

Želimo Vam mnogo uspjeha i sreće u daljnjem radu.

S poštovanjem,

 Ispred Udruženja poslovnih žena u BiH

Kristina Miklavčić