Almedina Dugalić

Poštovanje, Molim vas za odgovor, da bi aplicirala za odredjeni proekat koji želim raditi. Ja cu dati primjer ukoliko želim aplicirati za 5.000 Eura jeli potrebno da imam u kešu 2.500 Eura ili tu ulazi postojeća oprema koju imam? Mogu li aplicirati na proširenje srodne djelatnosti koju trenutno radim? Unaprijed vam hvala Almedina

Odgovorio: Kristina Miklavčić

Poštovana,

Da bi se detaljnije odgovorilo na Vaše pitanje potrebno je znati koji tip projekta je u pitanju, koja organizacija ga raspisuje, a u samom projektu u segmentu uslovi apliciranja, vjerujem da postoje i odgovori.

Generalno svi grant, IPA i frugi fondovi, kad raspisuju projektne konkurse za razvoj privrede, poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva, obrta i sl. traže minimalno vlastito učešće od 50 % u odnosu na finansijski iznos koji se traži.

Zavisno od organizacije koja raspisuje projekte, Vaše učešće može biti uslovljeno isključivo novčanim sredstvima (EU projekti), u vidu položenih novčanih sredstava na tranaskcijski račun Vašeg Društva, obrta i sl.

Kod USAID projekata i sličnih organizacija, u obzir 50 % učešća se uzima često i vlastita oprema koju posjedujete, zemljište ukoliko je poljoprivreda u pitanju, doprinos vašeg vlastitog rada, ukoliko se isti jasno može kvantificirati i sl.

U tom slučaju svakako morate imati validne formalno - pravne dokumente tj. dokaz da je stečena imovina transparentno na Vama ili Vašem obrtu, privrednom Društvu i sl.

Apliciranje na proširenje srodne djelatnosti koju trenutno imate, možete ukoliko Vam zadani projektni uslovi same organizacije koja raspisuje poziv to dozvoljava. Uvijek se transparentno daju kontakt podaci, za dodatne upite i informacije, vezano za projekat koji je objavljen.

Za svu daljnju pomoć i informacije, rado Vam stojimo na raspolaganju, po dobijanju više konkretnih informacija i sa Vaše strane, kako bi  Vam se moglo detaljnije pomoći i ući u samu strukturu problematike.

Možete pisati i u naš mailbox  kako bi profesionalno zadržali punu diskreciju Vaših poslovnih aktivnosti.

Kristina Miklavčić