Dobro je znati

Šta je start-up?

Odgovorio: Kristina Miklavčić

Start up je inovativna tehnološka poslovna aktivnost iz domena IKT  (Informaciono komunikacione tehnologije) i ima ogromni potencijal  brzog rasta, masovnog širenja i komercijalizacije ideje. Mnogi Start-up ne zažive, ali oni koji ugledaju tržište i ako ih isto  prepozna, ostvaruju ogromne novčane volumene.
 
Obično se radi o jedinstvenim tehnološkim idejama kreiranim od strane  mladih ljudi, većinom inžinjera koji su prepoznali određene tehnološke  nedostatke na tržištu.
 
Jedan od najpoznatijih Start-up rješenja koje svi koristimo, jeste  zapravo besplatna Viber aplikacija, koja je potekla iz Viber Media -  Izraelske kompanije, koju je kasnije nakon što se eksponencialnom  brzinom razvijala, kupila multinacionalna Japanska kompanija - Rakuten, za 900 mil. USD.
 
Ne može se nužno svaki Start-up razvijati brzinom, finansijskim  pokazateljima i popularnošću kao Viber, ali im je generalno ta uloga  predodređena ukoliko se razviju u dobar proizvod za kojim postoji potražnja na dinamičnom tehnološkom tržištu.
 
Neki Start-upovi su manje a neki više uspješni ali zajedničko im je svima da su u stanju generisati jako velike prihode za kratko vrijeme,  uz adekvatni digitalni marketing i kompletnu operativnu podršku.
 
Iza Start-upa na moraju nužno stajati pojedinci ili mladi (ne)iskusni  inžinjeri, Start-up tehnološke ideje razvijaju kontinuirano velike i  male svjetske firme iz domena IKT tehnologije, samo što neke ideje  nikad ne zažive, djelimično ili vrlo ograničeno, a manji dio postane  tržišno eksponiran sa velikim plasmanom i popularnosti, što donosi i  velike finansijske benefite.