2021 Rolex Award

Nagrada za izvrsnost u poduzetništvu

Rolex raspisuje konkurs za prijave za nagrade za poduzetništvo. Mogu se prijaviti kandidati iz svih država svijeta starosti od 18 godina ili više. Dobitnici nagrade će osvojiti 200.000 švajcarskih franaka.

Nagrada za izvrsnost u poduzetništvu

Više od četiri decenije, Rolex nagradama za poduzetništvo, podržavao je izuzetne pojedince koji imaju hrabrosti i uvjerenja da se suoče sa velikim izazovima; muškarci i žene koji imaju poduzetnički duh  pokreću izvanredne projekte koji svijet čine boljim mjestom.

Osnovan 1976. godine u znak obilježavanja 50. godišnjice Rolex Oyster, prvog vodootpornog sata i važne prekretnice u časovničarstvu, Rolex nagrade podupiru vrijednosti na kojima počiva Rolex: kvalitet, domišljatost, odlučnost i prije svega poduzetni duh koji je pokrenuo kompanija od svog početka. 

Nagrade su od početka dizajnirane kako bi popunile prazninu u korporativnoj filantropiji podržavajući izuzetne pojedince širom svijeta, pionire koji nisu imali ili malo pristupaju tradicionalnom finansiranju i odgovarali su na velike izazove originalnim i inovativnim projektima koji unapređuju i poštuju ljudsko znanje i dobro.

Podrška koju je Rolex pružio za 50 dobitnika nagrada od 1976. imala je katalitički utjecaj i u mnogim je slučajevima transformirala živote i zajednice. Takođe je potaknula nove načine razmišljanja o uobičajenim problemima u raznim područjima poput stvaranja tehnologija koje su poboljšale život, spašavale ugrožene ekosustave, zaštitu okeana, istraživanje novih granica na planeti ili pionirski napredak u nauci i zdravstvu.

Nagrada nastavlja  slaviti muškarce i žene koji dijele strast, viziju i posvećenost kako bi svijet učinili boljim mjestom i koji utjelovljuju vjerovanje da bilo ko može promijeniti sve.

Kandidati se mogu prijaviti u pet područja: nauka i zdravstvo, primijenjena tehnologija, istraživanje, kulturno nasljeđe i okoliš.

Laureati će biti nagrađeni sa 200.000 švicarskih franaka za unaprjeđenje svojih projekata. Oni će također imati koristi od svjetske promocije  i dobit će Rolex hronometar. 

Kandidati za Rolex nagradu  mogu svoje prijave podnijeti putem interneta. Prijaviti se mogu i građani Bosne i Hercegovine. Rok za prijavu je 15. april 2020. godine.

Pogledajte više informacija na 2021 Rolex Award