"Kafa u pet do pet" u Tešnju

Žene moraju biti podrška jedna drugoj

Udruženje poslovnih žena u BiH danas je (19.06.2019) organizovalo susret sa ženama iz Tešnja. Susret pod simboličnim nazivom „Kafa u pet do pet“ imao je za cilj okupiti žene koje aktivno djeluju u svim sferama života, od privrede, društva, poljoprivrede do sporta. Prisutne su bile članice lokalnih udruženja, poduzetnice, profesorice, policijske službenice...

Žene moraju biti podrška jedna drugoj

Azra Čolić, članica UO Udruženja poslovnih žena istakla je kako nije slučajno da u Tešnju ovo udruženje predstavlja nagradu i baš ovdje poziva žene da prijave one koje su izvrsne.  "Tešanj je prepoznat kao sredina u kojoj ne samo da je poduzetništvo žena na visokom nivou, već je poznato po snažnim ženama". 


Gospođa Čolić upoznala je prisutne sa aktivnostima koje Udruženje provodi te pozvala Tešanjke da se odazovu pozivu za Nagradu Snaga Izvrsnosti ali i uključe u druge brojne projekte koje Udruženje provodi.

Amela Sejdić, direktorica radija ZOS i moderatorica druženja "Kafa u pet do pet" pojasnila je kako ovakve inicijative imaju za cilj promovisati ženu i ono što žene rade svakodnevno bez pompe, hvaljenja ili isticanja. No to je sigurno nešto što ovaj svijet čini boljim.


"Zato", naglasila je, "poznajući sve vas u ovoj prostoriji danas, znam da imate sjajne i velike priče, molim vas da ih podjelite i da prijavite jedna drugu ali i druge dame koje nisu ovdje i te priče učinite vidljivim za cijelo društvo te tako promovišete vrijednosti kojima se imamo ponositi. "

Ruža Vlajković, žena koja je svoj poslijeratni put provela na osnaživanju žena iz ruralnih područja posebno je istakla kako se najmanje govori i piše upravo o "malim" ženama koje u ruralnim područjima, na selu, rade veliki posao. 


"Zbog toga pozdravljam nagradu i želim da vidim što više upravo tih žena nominovanih za nagradu jer su one u svakom smislu stub društva!"

Munevera Alić ispričala je kako je od 1999. godine u politici. I tu ima mnogo snažnih žena ali često znaju biti jedna drugoj prepreka pa je i pozvala da više podrške pruže jedna drugoj.


 "Moramo se držati zajedno, samo tako možemo pokazati ono što jesmo i zato je Snaga Izvrsnosti idealna prilika da to pokažemo".


Udruženje poslovnih žena u BiH je sa magazinom Gracija pokrenulo nagradu „Snaga izvrsnosti“ sa ciljem da dođemo do heroina iz sjene, do žena koje su možda nepoznate javnosti, koje ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje nailaze na bezbroj prepreka, ali ih savladavaju bez pompe. 

Nagrada će se dodijeliti u sedam oblasti i to: Poduzetništvo, Nauka i obrazovanje, Društveni angažman, Mediji i kultura, Sport, Opstanak i Poljoprivreda. Do početka oktobra 2019. je otvoren Javni poziv za nominacije za nagradu, a nominirati mogu svi građani i građanke Bosne i Hercegovine. Po zatvaranju Javnog poziva slijedi ocjenjivanje pristiglih prijava kao i glasanje javnosti (online). 

Više o Nagradi: www.upzbih.ba/nagrada