„Putevima zdravlja na organski način“

Priča Mejre Halilović

„Uvijek sam voljela prirodu, i gledajući tu ljepotu uvidjela sam da je organska proizvodnja budućnost. Proizvodi koji su dobiveni ovako su prvo bitni djeci, ali i svima koji misle na sebe i na svoje zdravlje“, poručuje Mejra Halilović.

Priča Mejre Halilović

Na proplancima Nišićke visoravni se smjestilo imanje Halilovića. Ovo imanje i  njegovi domaćini,Mejra i Sakib Halilović sa porodicom su ugostili mogobrojne goste koji su željeli naučiti – kako i zašto nam svima treba organska proizvodnja. U okviru Prve Međunarodne Manifestacije Organskih proizvođača organizovana je izložba i degustacija organskih proizvoda pod naslovom „Putevima zdravlja na organski način“. Predstavljeni su organski proizvodi kao što su: grah, janjetina, sokovi, džemovi, med...


Predsjednik Saveza Udruženja organsko FBiH, Sejad Herceg istakao je da je zamisao manifestacije da se organski poljoprivredni proizvođači predstave našim donosiocima odluka, kao i građanima te da se predstave svim onima koji daju doprinos u razvoju organske poljoprivredne proizvodnje.

Uskim putem i zelenim proplankom se dolazi do imanja, koje je prije desetak godina počelo sa organskom proizvodnjom. Želja za stvaranjem i želja za rezultatima je privukla Mejru Halilović ovoj visoravni kada je na Nišiće došla prije deset godina. Onda je došla i ljubav prema Nišićima i proplancima, pa je tu ljubav prema ružama, lavandi, irisu, menti – prenijela i djeci. Na imanju su svi, ona i suprug ali i dva sina te snahe tri unuke i jedan unuk. Svi zajedno rade, i to baš što vole.

Mejra Halilović kaže da je najveći razlog zbog kojeg se počela baviti organskom proizvodnjom njena ljubav prema prirodi:

„Uvijek sam voljela prirodu, i gledajući tu ljepotu uvidjela sam da je organska proizvodnja budućnost. Proizvodi koji su dobiveni ovako su prvo bitni djeci, ali i svima koji misle na sebe i na svoje zdravlje.“


Mejra Halilović, Ibrahim Jukan ali i mnogi proizvođači organskog se nadaju da će bez obzira na nisku profitabilnost u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji doći do progresa u u poljoprivrednom agraru.