Melanne Verveer, ambasadorica

Javno predavanje: “Žensko liderstvo: Strateški imperativ prosperitetnog i mirnog svijeta “

Centar za promociju civilnog društva organizuje predavanje Melanne Verveer specijalne predstavnice predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti. Ona na ovu poziciju donosi bogato diplomatsko, zagovaračko, akademsko i političko iskustvo, uključujuć i ono iz Bijele kuće.

Javno predavanje: “Žensko liderstvo: Strateški imperativ prosperitetnog i mirnog svijeta “

Na ovom javnom predavanju, ambasadorica Verveer će govoriti o vlastitom iskustvu na različitim rukovodećim pozicijama, navodeći ubjedljive razloge zašto žene moraju biti ravnopravne učesnice u procesima donošenja odluka koje oblikuju naša društva. Ona će se pozabaviti raznim preprekama koje mogu zaustaviti žene u njihovom razvoju– a vidljive su svuda, od zemalja u sukobu do svjetskih ekonomskih sila. Važno je napomenuti da će ona podijeliti ideje i daće uvid u to kako najbolje prevazići takve prepreke kako bi se omogućilo ženskom liderstvu da izgradi prosperitetniji i mirniji svijet.

Melanne Verveer je specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti i izvršna direktorica Georgetown instituta za žene, mir i sigurnost Univerziteta Georgetown. Ambasadorica Verveer je ranije bila prva američka ambasadorica za globalna ženska pitanja, i na taj položaj ju je imenovao predsjednik Obama 2009. godine. Predsjednik Obama je također imenovao za predstavnicu SAD-a u Komisiji UN-a o statusu žena.

Suosnivačica je međunarodne nevladine organizacije za investiranje u žensko liderstvo Globalno partnerstvo Vital Voices, gdje je od 2000. do 2008. godine bila predsjedavajuća i jedna od direktorica.

Tokom Klintonove administracije, bila je pomoćnica predsjednika i načelnika štaba Prvoj dami. Ona je također uložila napore za osnivanje Predsjedničkog međuagencijskog vijeća za žene, te je pomogla u usvajanju Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima iz 2000. godine. Ona je koautorica knjige Brzo naprijed: Kako žene mogu postići moć i svrhu (2015).

Predavanje će biti održano u prostorijama Centra za promociju civilnog društva, Gradačačka bb, 71 000 Sarajevo, u srijedu 8. maja 2019 od 14.00 do 15.00 sati.

Ovo je besplatno javno predavanje, vaše je samo da potvrdite učešće popunjavanjem osnovnih informacija na linku.

Prijevod je obezbijeđen.

Predavanje je za sve žene i muškarce koji su dio civilnog sektora, međunarodnih organizacija, akademskih krugova i institucija koje se bave pitanjima sigurnosti.