"PODSTICAJNO OKRUŽENJE ZA SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO I TURIZAM ZA ŽENE U BIH"

Mirela Kubura: Stekla sam znanja i vještine

Uspjela je svoje snove pretvoriti u stvarnost, te krenuti u avanturu. Magistrica poljoprivrede Mirela Kubura, u industrijskoj sredini kakva je općina Kakanj, otvorila je poljoprivrednu apoteku, i pomaže u razvoje društvene odgovornosti u svojoj lokalnoj zajednici.

Mirela Kubura: Stekla sam znanja i vještine

„Projekat "Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH" u realizaciji PiNE i partnera mi je mnogo pomogao da steknem znanja i vještine potrebne za pokretanje i vođenje vlastitog biznisa. Stekla sam ohrabrenje da i sama uđem u svijet poduzetništva“, inspirativno razgovor o temi regionalne saradnje započinje Mirela Kubura. 

Dodaje i da je to bio i prvi put da je čula i naučila nešto više o „socijalnom poduzetništvu“, ali i da je upoznala divne žene poduzetnice kao i dva grada i njihove znamenitosti - Jajce i Travnik. Finansijski nije mogla ovu saradnju na projektu realizovati u njenom rodnom gradu – Kaknju, ali je to nije spriječilo da upotrijebi iskustvo i znanje, i svoje poslove započne vlastitim ulaganjem i poticajnim sredstvima Općine Kakanj.

Ideju o socijalnom poduzetništvu, Mirela razvija svaki dan radom u svojoj poljoprivrednoj apoteci. U direktnom kontaktu sa ljudima iz sela i zaselaka Kaknja, nastoji besplatnim  savjetima, radionicama pa i brošurama pomoći, a kako bi svi oni zajedno poboljšali prinose.


Općina Kakanj je razvijena industijska sredina koja ima tri velika privredna giganta: Rudnik mrkog uglja, Tvornicu Cementa i Termoelaktranu , ali i veliki broj malih preduzeća. Nekako se stiče dojam da svi učestvuju u unaprjeđenju društvene sredine. Socijano poduzetništvo je prepoznato u regionu, ranije nego u BiH, a u Općini Kakanj su shvatili da iskustva regiona mogu pomoći kompletnoj općini, a ne samo pojedincu. Lokalna zajednica Općine Kakanj tako je prepoznala i probleme koji se odnose na žene, iako je poduzetništvo žena još dovoljno nerazvijeno općina se trudi da kroz saradnju sa raznim udruženjima popravi sliku zajednice.  


Tako je i Mirela radom na lokalnoj televiziji na Projektu poljoprivredne emisije, kao i privremenim zaposlenjem u Savezu poljoprivrednih udruženja „KAP“, upoznala stanje i perspektive razvoja poljoprivredne proizvodnje na području općine. Sve je to bila inspiracija da završetkom fakulteta i sticanjem zvanja Magistrice poljoprivrede, u industrijskoj sredini kakva je općina Kakanj, otvori poljoprivrednu apoteku.  

Kakanj važi za industrijsku sredinu, ipak poljoprivreda je razvijena, te svako drugo domaćinstvo uzgaja hranu za vlastite potrebe, a postoje i profesionalni poljoprivredni proizvođači koji se bave konvencionalnim načinom uzgoja. Na razvoj poljoprivredne proizvodnje u Kaknju u velikoj mjeri utiču i brojni poticaji od strane Općine Kakanj, što poljoprivrednike dodatno motiviše na rad.  

„Činjenica  da je poljoprivrednicima potrebna stručna pomoć agronoma, dala mi je ideju o savjetodavnoj privatnoj službi, čiji je cilj unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje u Kaknju.  Kako zakonski ne postoji mogućnost za osnivanje savjetodavne službe, svoju ideju sam usmjerila na osnivanje poljoprivredne apoteke. Uz podršku Općine Kakanj, „Programa poticanja malih biznisa“ i projekta „Pokreni vlastiti biznis u Kaknju“, uspjela sam svoje snove pretvoriti u stvarnost, te krenula u avanturu. Poljoprivredna apoteka „Fitomedika“, posluje od marta 2018 godine“, priča svoju priču Mirela Kubura. 

Mirela ističe da je ulaskom u svijet poduzetništva postala koristan član društvene zajednice, jer radi posao kojeg voli, i što joj je najbitnije – radi posao koji joj pruža lični rast i razvoj. 


Svih četrnaest sela koja „okružuju“ apoteku predstavljaju nezamisliv kolorit Općine Kakanj, čiju srž čini i prelijepo turističko mjesto – Kraljeva Sutjeska i Kraljevski grad Bobovac.