Sretan 8. mart, Međunarodni dan žena

Borba za jednaka prava i 110 godina kasnije

Prvi bh. portal za poduzetne žene - poduzetna.ba i Udruženje poslovnih žena u BiH čestita 8. mart Međunarodni dan žena. Ovaj dan slavimo privredna, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola. Dan žena prigrlile su mnoge kulture diljem svijeta, a poduzetna.ba podsjeća vas zašto tačno slavimo ovaj historijski iznimno važan događaj

Borba za jednaka prava i 110 godina kasnije

Danas se širom svijeta obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. 

Na samim počecima taj dan se zvao "Međunarodni dan radnih žena", a obilježavao se kao politički socijalistički događaj, koji je vremenom postao dio kulture skoro svih zemalja.

Osmog marta 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtijevajući bolje uslove rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u fabrici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote. 


U sjećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obilježen 8. mart, Dan žena. Protesti na 8. mart su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. 

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Zetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta. 


Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. 1912. godine su i žene u Francuskoj zatražile pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije i u Rusiji. U Njemačkoj je 1918. godine po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju ali i da budu izabrane. 

To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. Dvije godine ranije, 8. marta u Petersburgu, žene Ruskinje, zaposlene u tekstilnoj industriji, stupile su po ugledu na Amerikanke u štrajk koji je kasnije doveo do izbijanja februarske revolucije u Rusiji. 


Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. odlučeno je da se 8. mart u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim danom žena. Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljskog odmora.