Predstavljamo poduzetnice: Dijana Stojanović Jelić

Oduvijek sam željela biti poduzetnica

Predstavljamo Dijanu Stojanović Jelić iz Žepča. Dijana je uspješna poduzetnica, koja svojim primjerom nadahnjuje druge žene za poduzetništvo ali istražuje i nudi rješenja koja pomažu mnogim mamama. Pored toga, Dijana je veoma društveno angažirana u svojoj lokalnoj zajednici, gdje ni jedna humanitarna akcija ne prolazi bez nje.

Oduvijek sam željela biti poduzetnica
Dijana Stojanović Jelić, uspješna poduzetnica iz Žepča

Kako je započeo vaš poduzetnički put?

-         Ja sam nekako oduvijek željela biti privatna poduzetnica jer sam odrasla u takvoj obitelji. Moja otac je privatni poduzetnik i nekako je bilo logično da ću jednog dana i ja to postati obzirom da sam uvijek tome i težila ali to nije korak na koji se lako odlučimo nego jednostavno osjetimo da je pravi trenutak za to kada skupimo dovoljno znjanja, iskustva i samopouzdanja.  Sjećam se da sam bila na sastanku kod direktorice naše Razvojene agencije u Žepču gospođe Branke Janko i da mi je ona rekla da smatra da je pravo vrijeme da registriram svoju agenciju za marketing i postanem samostalna. Rekla je da vjeruje u mene i da će mi rado pomoći u okvirima svoje nadležnosti. Njene riječi su mi tada dale veliku snagu i vjeru i zaista u roku od mjesec dana ja sam i registrirala Agenciju za marketing dizajn i savjetovanje “Prima” Žepče.  Ponosna sam da me upravo jedna tako uspješna i poduzetna žena ohrabrila na taj korak. Naravno imala sam podršku i svoje obitelji ali i zajednice.

Šta vam je bilo od najveće važnosti? Da li su to poticajne mjere (ukoliko ste koristili neku), edukacija ili podrška pojedinaca/pojedinki?

Kao što sam već ranije rekla, u tim početnim koracima najvažnija nam je podrška osoba koje smatramo kompetentnim za savjete i mišljenja kao što su uspješni i iskusni poduzetnici i poduzetnice. Kada od njih dobijemo određeni “vjetar u leđa” onda nam je svakako bitna i podrška Općine u kojoj registriramo biznis. Ja sam prilikom registracije prijavila svoju ideju za program podrške projekta Market Makers i dobila sam neka sredstva potrebna za početnu registraciju. Meni je to jako puno značilo jer sam pored sredstava dobila i nova znanja. Također naša Razvojna agnecija Žepče mi je bila dostupna za sve potrebne savjete i svu pomoć oko registracije biznisa.

Na kakve poteškoće ste najviše nailazili i kako ste ih rješavali?

Do sada u svom poslovanju nisam imala prevelike poteškoće koje nisam uspjela rješavati, bilo je tu nekih situacija koje su zahtjevale malo više truda, rada i istraživanja da bih uspjela ići dalje, ali u manjim sredinama to je tako. Nažalost, kada imate agenciju za marketing u sredini koja još uvijek nije prepoznala važnost marketinga u poslovanju firmi, dešava vam se da većinu radnog dana potencijalnim klijentima objašnjavate nešto što u većim sredinama odavno znaju a to je da promocija nije trošak, da im je marketing neophodan ali sa druge strane jednom kada to uspijete klijenti su vam zahvalni i ostaju samo vaši.

Po vašem iskustvu, da li žene podržavaju druge žene?

Kada je u pitanju poslovanje u našoj Općini Žepče ja sam jako ponosna na sve žene koje me okružuju. Izuzetno se podržavamo i tu smo jedna za drugu uvijek. Nije nas mnogo, žena privatnih poduzetnica, ali smo mogo jake zajedno. Uskoro planiram registrirati udrugu obrtnika i obrtnica u Žepču i smatram to bitnim korakom za naše osnaživanje i još bolji rad.

Šta je to što nedostaje kada je u pitanju stvaranje poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva?

Naravno da ćemo svi reći da nam prvo nedostaju novčana sredstva ali mislim da novca ima samo nama nedostaju znanja i kadrovi koji će pomoći poduzetnicima pisati projekte za dobijanje tih novčanih sredstava. Nedostaje nam pozitivnog okruženja, odnosno svaki dan čitamo priče koje su često poražavajuće i negativne kada je u pitanju poslovanje u BiH ali osobno znam da ima jako puno pozitivnih priča koje mogu biti inspiracija svima za veću vjeru u bolje sutra, samo takve priče i pojedinci nemaju dovoljno medijskog prostora. Zbog toga sam jako zahvalna kada mogu ispričati svoju poduzetničku priču jer želim da bude inspiracija i ohrabrenje za sve buduće poduzetnike i poduzetnice.

Poznato nam je da ste uvijek spremni pomoći vašim savjetom. Sa kakvim pitanjima i nedoumicama vam se najčešće javljaju poduzetnice.

Najčešće nedoumice su upravo te da li da registriram vlastiti biznis ili ne, koliko će me to koštati..i slično. Ljudi se plaše ostaviti stalni posao koji možda i ne vole ali im donosi siguran novac. Ja sam uvijek tu da to nekako zajedno objektivno sagledamo, uradimo analizu snaga i slabosti i donesemo kvalitetan zaključak. Također često mi se obraćaju da im pomognem promovirati neki proizvod putem društvenih mreža ili jednostavno da prodaju nešto….sve savjete rado dijelim i vrlo rijetko naplaćujem jer zaista želim svojim znanjem i iskustvom pomoći nekome kako su i meni pomagali prije više od 12 godina.

Pored posla u marketingu kojim se bavite preko 12 godina, Vi ste osmislili i neke super inovacije koje olakšavaju život roditeljima a za jednu ste dobili i mnoge nagrade i priznanja. Radi se o mobilnoj aplikaciji 2.Mama, recite nam više o tome?

Da, sama mobilna alikacija je nastala iz moje vlastite potrebe da olakšam sebi život obzirom da sam majka 3 male djece i bilo je situacija kada bi svi bili bolesni u isto vrijeme i suprug i ja više nismo znali ko je popio koji sirup, u koje vrijeme, koju dozu i trebala sam pomoć, a tu pomoć sam nazvala 2.MAMA (druga mama). Aplikacija nas sutomatski podsjeća kada je vrijeme za lijek bolesnom djetetu, koji lijek i u kojoj dozi. Ove godine smo sa 2.Mamom bili u finalu regionalnog foruma inovacija Sarajevo Unlimited, ali sam također osvojila i 3.mjesto na Festivalu inovacija u Mostaru Next Startup Betapitch Mostar. Naš tim vrijedno radi na novoj verziji aplikacije sa mnoštvom novih funkcija koja će uskoro biti online i jako se veselimo zbog toga. 

Prošle godine ste bili nominovani za nagradu Snaga izvrsnosti, šta vam je značila ta nominacija?

Bila sam jako sretna i ponosna zbog te nominacija. Snaga izvrsnosti u kategoriji poduzetništva bilo je zaista wow. Osjećala sam se sretnom jer sam znala da idem pravim i ispravnim putem ako je to i u mojoj lokalnoj zajednici prepoznato.  Zbog navedene nagrade dobila sam još više medijskog prostora i imala priliku biti još jedna pozitivna priča iz BiH.

Za kraj, podijelite sa nama vaš životni moto.

Ikreno nemam neki konkretan životni moto jer moj život ima neke ciljeve kojih se držim, a prvi je svakako da uvijek pomognem ljudima u potrebi posebno kada su djeca u pitanju. Želim biti inspiracija i pozitivan primjer da se svojim radom i trudom može uspjeti u životu i biti zadovoljni i sretni bez obzira na zo gdje živite i šta vas okružuje, pozitivan duh i stav uvijek nađu načina da pobjedi sve loše.

Trudite se ne činiti drugima loše stvari, vjerujete u sebe, učite i radite to je nešto što nam je svima najpotrebnije. I naravno osmijeh, sve je mnogo lakše kada poklonite nekome osmijeh pa makar to bili i vi sami u ogledalu.