Inkluzivna modna revija "Inspiracija BiH"

Djeca s poteškoćama u razvoju zaslužuju jednaka prava

Modnu reviju “Inspiracija Bosne i Hercegovine“ u sarajevskoj Vijećnici organizovalo je Udruženje “Dajte nam šansu” sa ciljem da pokažu da sve majke, očevi, te djeca i osobe sa invaliditetom, bez obzira na mogućnosti mogu i trebaju učestvovati u svim segmentima društva, kako bi zajedno našli inspiraciju, smanjili predrasude, diskriminaciju i unaprijedili bh. društvo.

Djeca s poteškoćama u razvoju zaslužuju jednaka prava

Ono što je ovu modnu reviju činilo posebnom jeste što su modeli zapravo porodice koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju, roditelji, njihova braća i sestre, i sama djeca ili osobe sa poteškoćama u razvoju. Direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec je kazala da je ovo prilika da oni pokažu ne samo ljepotu i glamuroznost, nego i hrabrost.


Danas na dostojanstven način žele pokazati da postoje, da vrijede i da traže svoja prava i sasvim sam sigurna da će Udruženje „Dajte nam šansu“ u tome uspjeti uz podršku javnog sektora, međunarodne organizacije USAID, Grada i gradonačelnika Sarajeva i svih ljudi koji bi trebali i morali da vode brigu o građanima koji su marginalizirani, kao i za porodice djece s poteškoćama u razvoju. Vjerujem da su  svi naši gosti pronašli inspiraciju, nju svi trebamo, a ove porodice jesu inspiracija BiH - kazala je Kavalec.    


Ovom prilikom gosti u sarajevskoj Vijećnici imali su priliku vidjeti muzički nastup violinistice Lejle Piljević, a zatim i prvi krug modne revije kada su scenom prošetale majke s javnim ličnostima, nakon čega je uslijedio revijalni program, ali i plesni performans. Dio revije bili su i Amel Tuka, Džejla Glavović, Mirza Teletović, Mersudin Ahmetović, Sulejman Krpić, dok su među publikom bili  Amira Medunjanin,  Ismir Jusko Švabo, Nedžad Ajnadžić, i mnogi drugi.


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka čestitao je hrabrim ljudima koji vode Udruženje „Dajte nam šansu“ kako bi ovakva ideja i projekat zaživjeli u potpunosti.


Svoju podršku ovoj ideji i projektu iskazao je i ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson koji je kazao da Američka ambasada podržava već nekoliko godina nevladinu organizaciju „Dajte nam šansu" zbog onog što oni rade za porodice sa djecom sa poteškoćama u razvoju.


 Dijana Kozadra, Vera Bujak, Nermina Begović, Melisa Hujić i Amra Bećirbegović Žužić članice Udruženja poslovnih žena u BiH podržale su reviju svojim modnim kreacijama. 


 

Pored njih podršku su pružili i Bosnian Kingdom i Adnan Harulahović Haad.


Riječ je o trećoj modnoj reviji u organizaciji ovog udruženja koja ujedno predstavlja uvod u obilježavanje 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.