Osnažene žene za snažne zajednice

Potpisan ugovor o dodjeli sredstava

Uz pomoć donatorskih sredstava, Udruženje poslovnih žena u BiH realizirat će projekat "Osnažene žene za snažne zajednice" u šest općina FBiH u partnerstvu s lokalnom upravom.

Potpisan ugovor o dodjeli sredstava

Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević potpisale su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli sredstava iz FIGAP II Programa za provedbu projekta "Osnažene žene za snažne zajednice - Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH", povodom Međunarodnog dana poduzetništva žena.


 Potpisivanju je prisustvovao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić koji je čestitao na potpisanom ugovoru i poželio njegovu uspješnu realizaciju. 

- Aktuelni izazovi globalizacije i ubrzan razvoj tehnologije, kao i promjene stavova u društvu vezanih za rodno izjednačavanje, imaju direktan pozitivan uticaj na ohrabrivanje poslovne kreativnosti i preduzetničkog duha žena - rekao je Zukić.


 Dodao je da je ministarstvo na čijem je čelu prepoznalo potrebu za dodatnu podršku poduzetnicama i da im je obezbijeđen preferencijalni tretman u svim projektima u kojim dodjeljuju subvencije ili kreditna sredstva.

 Vuković je navela da Gender Centar FBiH već dugo radi na ekonomskom osnaživanju žena i u saradnji s drugim institucijama, a najbolji pokazatelj je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta koje niz godina izdvaja sredstva za žene koje pokreću biznise. 


- Vlada FBiH, također, podržava ove projekte, pogotovo jer je u toku realizacija Akcionog plana za razvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH 2018.-2020. - istakla je Vuković. 

Zubčević je rekla da su, radeći s lokalnim zajednicama, shvatili koliko žene imaju problema jer one uglavnom imaju mikro ili mala preduzeća, te često nemaju vremena da prate pozive za grantove i druge oblike podrške.


- Mi ćemo kroz ovaj projekt nastaviti da ih educiramo i obavještavamo o aktuelnim pozivima, te da im pomažemo da apliciraju na njih - pojasnila je Zubčević.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica koje će učestvovati u ovom projektu, gradonačelnik Širokog Brijega Mirko Kraljević i Dženana Bešlija pomoćnica načelnika Općine Vogošća.

Kraljević je istakao kako Grad Široki Brijeg rado učestvuje u projektima koje vodi Udruženje poslovnih žena jer u ovom gradu žene definitivno imaju svoje mjesto. Ipak zbog tradicionalnog podneplja ovakvi projekti su dobrodošli jer je potrebno povećati prije svega svijest o jednakopravnosti ali i iskoristiti potencijal koji žene definitivno imaju.


Bešlija je naglasila kako i u Općini Vogošća već dugo vremena rade na ojačavanju žena i poduzetništva žena posebno. Ovaj projekat je samo nastavak svih aktivnosti koje je ova lokalna zajednica radila do sada u saradnji s Udruženjem poslovnih žena u BiH.


Potpisivanju je prisustvovala i Adisa Binakaj, mlada poduzetnica koja je imala priliku da bude dijelom Akademije poduzetništva žena koju je pokrenulo Udruženje poslovnih žena u BiH. Bez podrške koju je dobila na Akademiji, rekla je Binakaj, vjerovatno ne bi uspjela pokrenuti svoj biznis ili i ako bi, sigurno bi to bilo mnogo teže. 


Zahvalila se i Općini Vogošća koja joj je pružila podršku a izrazila je nadu da će i ovim projektom biti uspostavljena sistemska riješenja koja će pomoći svim poduzetnicama. 

 Očekivani rezultati Projekta direktno doprinose realizaciji Akcionog plana za razvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH 2018.-2020., kao i Strateškog cilja 1 Gender akcionog plana BiH 2018.-2022.

 

FIGAP II Program podržava Kraljevina Švedska putem razvojne agencije SIDA.