Edukacijska tribina u Širokom Brijegu

„Žene su temelj društva“

Na edukacijskoj tribini “Žene su temelj društva” održanoj u Širokom Brijegu okupile su se mnoge poznate bh. žene koje su posvjedočile o svom uspjehu kroz karijeru.

„Žene su temelj društva“

Govoreći o ovom događaju širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, koji je i pokrovitelj ove tribine, kazao je kako žene ne treba previše podupirati jer se one znaju izboriti za svoja prava. 

“Mislim da žene danas uživaju puno više prava pa smo i mi malo bolji, slobodniji i dajemo im više podrške nego prije. Naše žene su uvijek bile nositelji obitelji i ova tema odgovara tomu”, kazao je Kraljević.


Poznata mostarska odvjetnica Nada Dalipagić, zatim mlada poduzetnica i diplomirana ekonomistica Sanja Bošnjak, članica Upravnog odbora Udruženja poslovnih žena u BiH Ivana Bunoza, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Zapadnohercegovačkoj županiji Zora Mikulić, voditeljica pravnog odjela u SPARK-u Danijela Marić, poduzetnica Radmila Jurčić i druge poznate žene sudjelovale su na ovoj tribini.

“Dok sam bila mlađa moje kolegice i prijateljice su maštale da budu glumice ili stjuardese. Ja sam uvijek htjela biti sudac i to mi se nekako ostvarilo. Nikada sebe nisam vidjele nigdje drugo nego ovdje, posebno zato što sa mnom radi moja mlađa kćer, a starija je sudac”, kazala je Dalipagić.

Članica Upravnog odbora Udruženja poslovnih žena u BiH Ivana Bunoza kazala je kako je žensko poduzetništvo u BiH tek u povojima, ali da se to može promijeniti ovakvim radionicama

“U BiH postoji mnogo žena koje su uspješne u onom što rade, ali anonimne, no to bi se ovakvim radionicama moglo promijeniti”, kazala je Bunoza.

Mlada poduzetnica Sanja Bošnjak koja se bavi proizvodnjom nakita kazala je kako su prepreke ženama u poduzetništvu danas komentari drugih.

“Ako imate pravi proizvod onda će vas mnogi prepoznati, a to vidimo i po ovom događaju, jer nas je očito netko prepoznao i pozvao”, kazala Bošnjak, dodavši da se iz ljubavi odlučila prema ovom poslu.


Tribinu je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Širokog Brijega u prostorijama Gradske knjižnice u tom gradu.

Marija Lovrić iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova rekla je kako joj je čast što je  sudjelovala u organizaciji ove tribine. 

 "Cilj edukacijske tribine "Žene su temelj društva" bio je pokazati pozitivne primjere iz prakse žena koje su uspješne, jer obično se promoviraju negativne stvari, pa je potrebno ukazivati na pozitivne. Veliko hvala ženama koje su ispričale svoje životne puteve. Svi obično vide "šlag na torti" a ono što je bilo potrebno uraditi da se do toga dođe često se i ne vidi, naše gošće su svojim primjerom pokazale kako i što treba raditi. Koristim priliku da se još jednom zahvalim gošćama Nada Dalipagić, Ivana Bunoza, Sanja Bošnjak, Zora Mikulić, Daniela Marić, Radmila Jurčić, kao i gradonačelniku Širokog Brijega koji je podržao ovaj događaj". - poručila je Lovrić