Niste same

Dan roza vrpce u Mostaru

Roza je vrpca je postala simbol diljem svijeta za rak dojke i podsjeća na važnost ranog otkrivanja raka dojke i potpore svim oboljelima od ove opake bolesti.

Dan roza vrpce u Mostaru

Udruženje Novi Pogled obilježilo je Dan roza vrpce pod sloganom ''Nismo same – imamo Vas'' humanitarnom kampanjom na platou ispred mostarskog Trgovačkog centra Mepas Mall. 

Ovo je bila prilika naglasiti važnost prevencije i mogućnost ranog otkrivanja raka, jer rak ne bira ni dob ni spol. 

Manifestacijom se, po riječima organizatora, želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, te upozoriti na sve alarmantnije stanje u pomjeranju dobne granice kod obolijevanja od te bolesti.  


- Želimo skrenuti pozornost na važnost prevencije, pregleda i samopregleda, da žene ne budu uspavane, da vode brigu o svom zdravlju, da pobijede strah i da izaberu život - kazala je predsjednica Udruženja "Novi pogled" Maja Memić.  

Istakla je kako je sve veći broj slučajeva obolijevanja od karcinoma, bez obzira da li je to karcinom dojke ili neko drugo maligno oboljenje, te da je jako malo onkologa i da se oni ne mogu posvetiti pacijentima onoliko koliko bi trebalo.  Multidisciplinarni tim za karcinom dojke, kaže Memić, nažalost, još uvijek nije počeo s radom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali veliki uspjeh predstavlja i donošenje Programa ranog otkrivanja raka dojke.  Govoreći o broju novooboljelih od te opake bolesti, Memić je kazala da je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u 2017. godini na području HNŽ-a zabilježeno 80 novih slučajeva, a na području Grada Mostara njih 54.   - S obzirom da na nivou države nema registra za maligna oboljenja, jedini podatak kojim raspolažemo jeste da "Novi pogled" u partnerstvu s drugim udruženjima iz cijele BiH godišnje podijeli oko 1300 do 1350 paketića prve pomoći svakoj novooperiranoj ženi od karcinoma dojke u BiH - kazala je Memić.  

Manifestaciji 'Dan roza vrpce' pridružila se i predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslovnih žena u BiH i ovom prilikom izrazila svoju podršku nastojanjima za ranu prevenciju i podršku ženama koje se bore s ovom opakom bolešću.


Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a Goran Opsenica, koji je otvorio današnju manifestaciju, naglasio je kako je BiH jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nema nacionalni program borbe protiv karcinoma dojke.  - Shvativši da se u ovoj zemlji može teško doći do nacionalnog konsenzusa i nacionalnog programa, odlučili smo izraditi županijski Program ranog otkrivanja karcinoma dojke. Mi smo ga izradili, Vlada ga je usvojila i on bi se trebao početi primjenjivati 14. siječnja 2019. godine  - kazao je ministar, navodeći kako će program trajati četiri godine.