Novine "Glas Goražda" o održnom druženju "Kafa u pet do pet"

PRIČE O DOBRIM I HRABRIM ŽENAMA

O jednom susretu, razgovorima, o iskrenosti, dobroti i ponekoj skrivenoj suzi, a sve to i još ponešto na jednom „običnom“ sastanku...

 Udruženje poslovnih žena u BiH će organizovati u Goraždu, 08.10.2019. godine u prostorijama Biznis centra Goražde, ul. Sinan Paše Sijerčića br.19, s početkom u 16:55h susret sa ženama iz Goražda i okruženja. Susreti se organizuju pod nazivom "Kafa u 5 do 5" i namjenjeni su uspostavljanju mreže žena koje aktivno djeluju u oblastima privrede, društva, poljoprivrede i svim ostalim koji se svojim radom i zalaganjem izdvajaju od prosjeka zajednice i društva u cjelini.Udruženje poslodavaca BPK je domaćin ovog druženja „ Kafa u 5 do 5“.

Ovo je dio iz teksta poziva koji je u javnost uputilo Udruženje poslovnih žena Bosne i Hercegovine.
„ Na prvu“ jedan uobičajen poziv i ista takva aktivnost.
Ali, zaista, samo na prvu.

Jer, ono što se desilo u velikoj sali goraždanskog Biznis centra je nešto posebno. Jedinstveno. Nezaboravno. Desila se priča koja se dešava samo onda kada se na jednom mjestu nađu i susretnu osobe koje u sebi nose beskrajnu energiju i dobronamjernost.
Koliko je samo u razgovoru goraždanki koje su se odazvale pozivu Udruženja poslovnih žena BiH bilo iskrenosti, koliko sjećanja iz njihovih života vrijednih svake knjige, koliko dobrih poruka! Poruka o vrijednostima koje ujedinjuju dobre ljude u zajedničkoj namjeri da čine dobra djela. Poruka o snazi i hrabrosti.
Dobroti i hrabrosti, dobrih žena Goražda!

I kada je koordinatorica projekta „ Snaga izvrsnosti“ u Udruženju Dragana Grbić – Hasibović predstavila aktivnosti ove organizacije i poziv da se upute kandidature za žene iz BPK Goražde za istoimenu nagradu, čuli smo niz snažnih i inspirativnih priča koje svjedoče o tome koliko u gradu na Drini ima uspješnih, upornih, hrabrih žena!

A one koje su razgovarale na ovom druženju odaslale su sjajnu energiju ispunjenu blagošću i dobronamjernošću.
Kada bi samo ta energija ispunila i ostale prostore i događaje, posebno političke prirode u Goraždu!

A za one koji se žele ubuduće pridružiti ovoj sjajnoj storiji, evo i ostalih informacija o namjerama Udruženja poslovnih žena BiH i Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Udruženje je sa magazinom Gracija pokrenulo nagradu „Snaga izvrsnosti“ sa ciljem da dođe do heroina iz sjene, do žena koje su možda nepoznate javnosti, koje ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje nailaze na bezbroj prepreka, ali ih savladavaju bez pompe.

-Uspostavljanjem nagrade „Snaga izvrsnosti“ želimo društvu, koje je danas preplavljeno u najmanju ruku sivim, a nerijetko i crnim vijestima i primjerima, pokazati i slaviti „heroine našeg doba“. Na pijedestal želimo staviti žene koje su možda nepoznate javnosti, koje ni same nisu svjesne promjene koju prave svojim djelovanjem, koje nailaze na bezbroj prepreka, ali ih savladavaju bez pompe. „Snaga izvrsnosti” slavi žene koje ostavljaju trag u svojim zajednicama. Slavi žene koje nas potiču da budemo bolji, koje nam pokazuju kako se može bolje i više. Želimo pokazati svjetliju stranu Bosne i Hercegovine! – kazala je Dragana Grbić – Hasibović.

Nagrada će se dodijeliti u sedam oblasti i to: Poduzetništvo, Nauka i obrazovanje, Društveni angažman, Mediji i kultura, Sport, Opstanak i Poljoprivreda. Do polovine oktobra 2019. je otvoren Javni pozivza nominacije za nagradu, a nominirati mogu svi građani i građanke Bosne i Hercegovine. Po zatvaranju Javnog poziva slijedi ocjenjivanje pristiglih prijava kao i glasanje javnosti (online).

S.Kl