Projekat EU4Business

Dodjela bespovratnih sredstava i objavljivanje novog javnog poziva

Danas će biti upriličena ceremonija dodjele bespovratnih sredstava u vrijednosti od 1,6 miliona KM za deset odabranih poljoprivrednih gazdinstava u BiH i objavu novog poziva u poljoprivrednom sektoru vrijednog 2,6 miliona KM.

Dodjela bespovratnih sredstava i objavljivanje novog javnog poziva

Ceremonija se organizira u okviru EU4Business projekta koji finansira Evropska unija. Za cilj ima  povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta u izvozno orijentisanim sektorima, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju. Mikro, mala i srednja preduzeća imat će na raspolaganju ukupno 20 miliona KM bespovratnih sredstava za otvaranje radnih mjesta i ekonomski rast. Direktni korisnici su preduzeća, poljoprivrednici i preduzetnici s posebnim naglaskom na mlade, žene i ranjive grupe. Također će se predstaviti i prvi rezultati postignuti u sklopu komponente projekta za poljoprivredu.

Bespovratna sredstva biće uručena za 10 odabranih poljoprivrednih gazdinstava iz Bijeljine, Gradačca, Han Pijeska, Kozarske Dubice, Livna, Odžaka, Pelagićeva, Prijedora, Prnjavora i Šamca. 

Nakon toga biće upriličena i prezentacija i formalno objavljivanje novog javnog poziva za podršku ulaganjima u preradu i marketing za projekte vezane za podsektore povrća, voća, grožđa, maslina, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Projekat EU4Business zajednički finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura) i zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine.