Ministarstvo privrede KS raspisalo Javni poziv

Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području KS

U saradnji sa UNDP-ovim projektom „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) i uz učešće Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede KS raspisuje javni poziv za učešće u aktivnostima grant sheme „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“. Projekat EGG će sufinansirati grant shemu sa iznosom od 150,000.00 KM i ovim sredstvima će biti pokriveni troškovi specijalističkog trening programa kao i mentoringa uspješnih polaznika u trajanju od 12 mjeseci.

Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području KS

 Protokol o saradnji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) potpisan je s ciljem kreiranja novih radnih mjesta kroz realizaciju programa "Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo".

Kako do edukacije i novca mladi mogu saznati kroz JAVNI POZIV koji je objavljen danas na stranici Ministarstva privrede KS.

Resorni ministar Haris Bašić naglašava da su mladi u BiH, pa i sarajevskom kantonu, pri izboru posla u većini okrenuti javnom sektoru, a on nije pokretač razvoja društva.

"Realni sektor je taj koji razvija društvo i donosi nove ideje. Želimo buditi preduzetnički duh kod mladih, ali ne deklarativno nego kroz sistemsku podršku. Kratkoročni cilj je osnivanje do 50 firmi mladih u Sarajevu, što je svakako posebna vrijednost s obzirom na to da je riječ o samozapošljavanju i ogromnom potencijalu za daljnji razvoj", kazao je Bašić.

Osim edukacije i pomoći u izradi biznis-planova, mladi će dobiti 15.000 KM direktne pomoći za pokrivanje prvih ulaganja i troškova započetog biznisa.
 
Također, Služba za zapošljavanje KS spremna je učestvovati i svim mladim ljudima koji prođu ovaj program i čije biznis ideje budu podržane, pokrivati dio troškova plate i doprinosa u iznosu od 600 KM mjesečno na period od godinu dana, tj. 7.200 KM godišnje.
 
Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH, rekao je da se mnogo priča o problematici mladih u našoj zemlji i želji da ostanu, ali malo je konkretne pomoći.
 
"Stopa nezaposlenosti mladih je 40 posto. Ovo je konkretna situacija u kojoj se mladima pruža šansa da uđu u poduzetništvo, kao samostalni poduzetnici u sektorima koji su brzorastući", kaže Arifagić.
 
Na ovom LINKU možete potražiti sve detalje javnog poziva.