"Kafa u 5 do 5"

Bosanska tradicija sačuvana u Gračanici

U Gračanici, 28.6.2019. godine u prostorijama Bosanske kuće, sa početkom u 16:55h Udruženje poslovnih žena organizuje susret sa ženama iz ovog grada i okruženja.

Bosanska tradicija sačuvana u Gračanici

Druženje se organizuje i u Gračanici pod nazivom "Kafa u 5 do 5" i namjenjeno je uspostavljanju mreže žena koje aktivno djeluju u oblastima privrede, društva, poljoprivrede i svim ostalim koji se svojim radom i zalaganjem izdrvajaju od prosjeka zajednice i društva u cjelini.

U ovom gradu "Kafa u 5 do 5" održaće se  pod pokroviteljstvom gradonačelnika Gračanice i u partnerstvu sa UG „Gračaničko keranje“

Ovo udruženje dugi niz je partner na brojnim projektima Udruženja poslovnih žena u BiH. Podrška ova dva udruženja i saradnja omogućila je da žene iz ovog kraja kroz rad sačuvaju bosansku tradiciju. 

U ovom gradu sigurno je mnogo izvrsnih žena i baš zato, upravo tu, Udruženje poslovnih žena u BiH želi promovisati Nagradu "Snaga izvrsnosti". Jedna od takvih je i Azemina Ahmetbegović.

Veliko poštovanje prema porodici, zemlja kao izvor života, napravili su Azemini Ahmedbegović put u kojem se ona odlučila na poštivanje tradicije svog kraja.


I kada misliš da si pronašao sreću, ustvari – ona je pronašla tebe. Ovo su riječi koje će najbolje opisati Azeminu Ahmedbegović. Iako rođena u Visokom, kao da je cijeli život u Gračanici. U Gračanici se udala, i odgojila svoje dvije kćeri. 

Život je pisao svoju priču u kojoj je Azemina ostala udovica, ali i snažna žena koja se bavila poljoprivredom i ostala vezana uz porodicu oca svojih kćeri. Veliko poštovanje prema porodici, zemlja kao izvor života, napravili su Azemini Ahmedbegović put u kojem se ona odlučila na poštivanje tradicije svog kraja.

Teško je odgovoriti na pitanje kako se keranje održalo u Gračanici, ali jedan od razloga svakako se veže za ekonomiju, jer ručni rad je mnogima bio izvor prihoda. Azeminu su ovi motivi ali i ljepota kere – trajno opredijelili da postane dio toga i na taj način sačuva tradiciju Bosne i Hercegovine. 


Priču o cvijetu „Sjećanje“ danas svi znaju – jer priča je to o keranju, i tradiciji koju čuva Udruženje „Gračaničko keranje“. 

Ova priča, ali i mnoge druge, biće ispričane u Gračanici u petak 28.06. 2019. na "Kafi u 5 do 5", u prostorijama Bosanske kuće.