Tražimo Heroine iz sjene

U Derventi predstavljena "Snaga izvrsnosti"

Nagradu „Snaga izvrsnosti“ pokrenulo je Udruženje poslovnih žena u BiH u saradnji s magazinom Gracija. U Hotelu „Biser“ u Derventi Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini predstavilo je nagradu „Snaga izvrsnosti“.

U Derventi predstavljena "Snaga izvrsnosti"

Nagrada "Snaga izvrsnosti" predstavljena je 8. marta ove godine, a Udruženje poslovnih žena u BiH odlučilo je nagradu predstaviti i u lokalnim zajednicama.

Tako je prva info sesija održana u Derventi. Članice Udruženja poslovnih žena u BiH razgovarale su sa ženama iz ovog kraja gdje su pojasnile način nominacije i izbora žena za nagradu „ Snaga izvrsnosti“. Ovo druženje iskorišteno je i za prepoznavanje potreba i stanja ove lokalne zajednice te o tome šta je to s čim se  žene, posebno poduzetnice, susreću u radu i životu. Kako je i planirano ova druženja će se održati i u desetak drugih gradova širom BiH. Cilj je, kako su pojasnile članice Udruženja poslovnih žena u BiH, da što više „heroina iz sjene“  bude nominovano za ovu nagradu, ali i prpoznaju realni problemi i pokušaju naći riješenja za svaku lokalnu. 


„Žene koje želimo nagraditi priznanjem ”Snaga izvrsnosti” su lokalne heroine, heroine iz sjene, žene o kojima se uglavnom ne govori u javnosti, niti im se odaje priznanje na bilo koji način“, rekla je Dragana Grbić Hasibović, voditeljica projekta.

„Mi želimo da dođemo do takvih žena iz čitave BiH i zato smo napravili ovo druženje da bi vas pozvali da nominujete žene iz vašeg komšiluka, žene koje su izvrsne i čine stvari koje su drugačije. Neko ko će inspirisati djevojke koje pročitaju njenu priču na pravljenje sličnih djela. Naš partner je magazin „Gracija“ koji će naše heroine predstaviti javnosti“ - pojasnila je Grbić Hasibović.

Dodala je kako će nagrade biti dodijeljene iz sedam oblasti i to za poduzetništvo, nauku i obrazovanje, društveni angažman, medije i kulturu, sport, opstanak i poljoprivredu.

„Žene čija djela želimo afirmisati nisu dobile ulice koje nose njihova imena, iako su to možda zaslužile više od drugih“ - poručila je Danica Nović, derventska privrednica i članica Udruženja poslovnih Žena BiH.

„Poenta je da prikažemo žene koje su uspješne u oblastima u kojima djeluju. Na primjer, majka koja se bori za desetoro djece je jedan veliki heroj, a takve osobe u javnosti nisu prepoznate, i mi smatramo da takva žena treba da bude cijenjena isto kao žena uspješna u poslu ili nauci. Želimo da motivišemo žene da se ne boje, nego da se trude da budu uspješne“ – naglasila je Nović.


Damama se obratila i Predsjednica udruženja Aida Zubčević koja je  istakla da je jedan od ciljeva Udruženja poslovnih žena u BiH umrežavanje žena iz BiH sa ženama iz regije, ali i šire, sa ciljem proširenja mogućnosti poznanstva i saradnje.

Kako i na koji način je moguće nominovati za ovu nagradu detaljno je pojašnjeno tokom ovog druženja. Sve do oktobra trajaće nominacije za nagradu “Snaga izvrsnosti”, dok će u novembru biti proglašene dobitnice. Sve o nagradi i načinu učestvovanja pronađite možete pronaći na oficijelnoj stranici Udruženja poslovnih žena u BiH.