Cilj zaposliti 1300 osoba

Novi program za samozapošljavanje

Program samozapošljavanja je namijenjen za tri kategorije, za mlade do trideset godina, za žene bez obzira na dob i za ostale.

Novi program za samozapošljavanje

Poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu mnogo očekuju od programa za samozapošljavanje, koji će za ovo područje, na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, biti objavljen u četvrtak. 

Konkretno, riječ je o samozapošljavanju na porodičnim gazdinstvima.

Naime, poljoprivredni proizvođači koji su, kroz ranije edukacije, stekli uslove da registruju obrt, mogu to učiniti sada i zaposliti sebe na svom gazdinstvu. 

Također, postoji i opcija da se, ukoliko je registrovan obrt, dodatno zaposli i jedan član porodice koji će se finansirati iz ovih programa.

- Program samozapošljavanja je namijenjen za tri kategorije, za mlade do trideset godina, za žene bez obzira na dob i za ostale. Kada su u pitanju mladi i žene, program predviđa da se poljoproizvođači, koji se zaposle kroz ovaj program finansiraju sa 420 KM mjesečno uz plaćene doprinose. A za ostale isplata bi bila 390 KM uz plaćene doprinose - ističe Abida Jahić iz Udruženja poljoprivrednika i poljoprivrednih tehničara općine Gračanica.

Program bi trajao oko godinu dana, a poljoprivrednici moraju požuriti jer će javni poziv biti otvoren veoma kratko. Jahić je pozvala poljoprivredne proizvođače da se za pomoć oko prijave obrate u Privrednu komoru, gdje su napravili program koji je prilagođen njima.

Inače, u progame zapošljavanja i samozapošljavanja, Federalni zavod za zapošljavanje planira uložiti 45 miliona KM, od kojih je 10 miliona namijenjeno za samozapošljavanje, kroz koje je cilj zaposliti 1.300 osoba.

FENA