Rok za prijavu do 28.februara

Javni poziv za 700 pripravnika i 571 nezaposlenu osobu

U okviru Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo će u ponedjeljak, 11. februara, objaviti javne pozive za poslodavce sa područja Kantona Sarajevo po programima sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa VSS iI VŠS i “Posao za sve”

Javni poziv za 700 pripravnika i 571 nezaposlenu osobu

Planirana su sredstva od 2.400.272 KM za Program sufinansiranja zapošljavanja “Posao za sve” i zaposlenje 571 osobe, odnosno 6.720.000 KM za Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa VSS I VŠS  putem kojeg će biti zaposleno 700 pripravnika, osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje KS.

Javni pozivi zajedno sa aplikacijama za prijavu učešća za navedene programe bit će objavljeni od danas na web stranici Javne ustanove “Služba za zapošljavanje KS.

Svi zainteresovani poslodavci, koji imaju namjeru učestvovati u programima, trebaju da pripreme svu potrebnu dokumentaciju kako bi na vrijeme podnijeli svoje aplikacije za učešće. 

Na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu nalaze se 62.023 osobe - kazao je vršilac dužnosti direktora  Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Muhamed Bekto.

Po njegovim riječima, primarna misija i cilj Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo su da posreduje pri zapošljavanju osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu.


- Mi odgovaramo na potrebe tržišta rada, to jest upućujemo osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih poslodavcima koji imaju potrebe za tim kadrom koji se nalazi na evidenciji - kazao je Bekto.

Napomenuo je da su povećali iznos sufinansiranja, jer žele da olakšaju i poslodavcima i da na taj način motiviraju poslodavce da daju veću platu osobama koje će angažovati.

Pokušat ćemo, dodao je, sa resornim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo, da olakšamo potrebe poslodavaca, a isto tako primarno da osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevu dobiju priliku za zaposlenje.       

Podsjetio je da je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo prošle sedmice potpisala ugovore s poslodavcima koji će angažirati ljekare koji se nalaze na evidenciji, IT stručnjake i demobilisane borce.

- Nastavit ćemo aktivnosti i s Ministarstvom za boračka pitanja, gdje ćemo dati maksimalnu podršku, da se mogu osobe iz te populacije radno angažovati u Kantonu Sarajevo. 

Također, radimo i s lokalnim zajednicama, gdje oni imaju određena sredstva koja žele plasirati u zapošljavanje i samozapošljavanje - naveo je v.d. direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Najavio je i to da će također, čim bude usvojen program rada Službe za zapošljavanje KS i finansijski plan za 2019. godinu, objaviti javne pozive, od samozapošljavanja do prekvalifikacije, dokvalifikacije za poznatog poslodavca, tako da će kontinuirano nastaviti aktivnosti.        

Napomenuo je da surađuju i s Federalnim zavodom za zapošljavanje, koji je za ovu godinu oko sedam i po miliona KM odvojio za Kanton Sarajevo, za mjere zapošljavanja koje će biti selektivno, kroz tri javna poziva, objavljene u Kantonu Sarajevo.


- Imamo dosta razloga da budemo optimistični, a isto tako dosta razloga da budemo zabrinuti, da kažemo i nezaposlenima i poslodavcima da samo zajedno možemo doći do rješenje, da poslodavac dobije dobrog radnika, a  da radnik bude adekvatno plaćen za posao koji radi - kazao je Bekto.    

Ne želimo, naglasio je on, da se pretvorimo u klasični biro, gdje se nezaposleni samo javljaju zbog nekih benefita, zdravstvenog osiguranja...

- Želimo da pokažemo da mi kao služba stvarno imamo dobre rezultate, da zajedno s lokalnim zajednicama, zajedno s Vladom Kantona Sarajevo, s resornim ministarstvom, rješavamo egzistencijalna pitanja, a to je pitanje osnovnog prava na rad – zaključio je Bekto.