Evropska investiciona banka

25 miliona eura kredita za preduzeća u BiH

Od početka ovih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Evropska investiciona banka je odobrila više od 2,4 milijarde EUR finansijske podrške raznim privrednim sektorima, posebno u smislu podrške investicijama u sektore transporta i SME, ali takođe i u sektore vodovoda i kanalizacije, energije i zdravstva.

25 miliona eura  kredita za preduzeća u BiH

Evropska investiciona banka (EIB) je ugovorila odobravanje kredita u iznosu 25 miliona EUR prema Raiffeisen LEASING doo Sarajevo u svrhu podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća (SME) u našoj  zemlji. 

Ugovor o puštanju prve tranše kredita u iznosu od 15 miliona EUR u Sarajevu su potpisali Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina i Matteo Rivellini, direktor EIB sektora za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju. 

"Raduje me što se potpisivanjem ovog ugovora nastavlja dugogodišnja uspješna saradnja Raiffeisen grupacije i Evropske investicione banke. Dogovorena transakcija u iznosu od 25 miliona eura će pored finansiranja značajnih investicijskih projekata u zemlji, omogućiti i finansiranje malih i srednjih projekata od suštinskog značaja za ostvarenje ekonomskog rasta. Podrška projektima u oblasti zaštite okoliša, industrije, zdravstva i edukacije uz ovu kreditnu liniju ujedno odražava našu strategiju održivosti. Posvećeni smo održivom preduzetništvu, kao i ostvarenju ekonomskog uspjeha uspostavljanjem okvira održivog finansiranja", izjavio je Dobnigg. 

Ovom prilikom g. Rivellini je izjavio: „Zadovoljstvo mi je što sam danas potpisao ugovor o kreditu kojim se podržavaju domaći mali i srednji poduzetnici kao i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Ovaj kredit će takođe pomoći zapošljavanju mladih u zemlji, što direktno tretira krajnje uzroke potencijalne migracije mladih. 

Ovo je četvrta po redu kreditna linija koju potpisujemo sa Raiffeisen LEASING doo Sarajevo, što je samo nadogradnja veoma uspješne saradnje koja se godinama gradila između EIB-a i Raiffeisen grupacije u zemlji i u regionu Zapadnog Balkana. Potpisivanje se dešava u ključnom periodu za EIB u smislu njene posvećenosti Bosni i Hercegovini. Naime, u januaru 2019. godine, EIB će imenovati jednog službenika za ured u Sarajevu kako bi dalje proširili stepen evropske podrške Bosni i Hercegovini, te kako bi potakli rast, koheziju i povezanost unutar zemlje i cijelog regiona".