rekordan broj posjetilaca

Održana 14. Izložba 'Zdrava hrana Ustikolina 2018.'

U općini Foča u Federaciji BiH održana je 14. tradicionalna izložba „Zdrava hrana Ustikolina 2018.“

Održana 14. Izložba 'Zdrava hrana Ustikolina 2018.'

Riječ je o manifestaciji izložbeno-prodajnog karaktera koju organizuje Udruženje poljoprivrednih proizvođača Ustikolina, povodom završetka jesenje berbe.

Kako je Feni kazao predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Sulejman Dreca, ove godine raznovrsne proizvode izložilo je 50 izlagača iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te susjednih općina u Republici Srpskoj, ali i Visokog, Sarajeva i drugih gradova BiH.

- Zabilježili smo rekordan broj posjetilaca koji su mogli kupiti razne proizvode jer ovaj dio BiH je prepoznatljiv po zdravoj hrani koja je hrana budućnosti. Ovaj vid stimulisanja poljoprivredne proizvodnje jeste mali ali značajan korak, a da bi postigli bolje rezultate  treba više iskoristiti resurse koje ovaj dio BPK ima, jer postoji potreba za uzgajanjem različitih kultura na većim površinama za koje je bi bio osiguran plasman – pojasnio je Dreca.

Među učesnicima manifestacije tradicionalno je bio poljoprivrednik Hasan Džomba,  koji je u plodnom Cvilinskom polju i ove sezone proizveo tikve, među kojima je i "rekorderka" teška oko 80 kilograma.

- Dosadilo mi je pričati o problemima koji prate poljoprivrednike, jer na svoje imanje vratio sam se odmah nakon rata, kada je sve bilo spaljeno, ni mosta na Drini nije bilo, ali sam  sve morao stvoriti vlastitim radom. Podrška države je izostala – kazao je Džomba.

FENA