Kada hobi iz ljubavi postane uspješan biznis

Vedada i Nermin Mahmutović iz Gračanice

Počeli u jeku pandemije, a prije nekoliko dana otvorili i još jednu poslovnicu

Vedada i Nermin Mahmutović iz Gračanice

Ljubav prema životinjama, često ne ostane samo na tome, već postane čak puno više od toga. Lijepo je voljeti životinje, nahraniti ih, poigrati se, ali… Ne može i ne zna svako “baviti” se njima - čuvati, paziti, uzgajati… Vedada i Nermin Mahmutović, mladi bračni par iz Gračanice, dokazali su kako je, iz ljubavi prema maloj ribici u akvarijumu, moguće da nastane ljubav prema jednom životinjskom carstvu.

Kada ste se odlučili na ovaj korak - da budete dom mnogim životinjama?

Ljubav prema životinjama gajimo oduvijek. Nakon završetka studija i povratka iz Sarajeva u rodnu Gračanicu, iz hobija smo počeli da se bavimo uzgojem akvarijskih ribica - u kućnim uslovima. Vrlo brzo, te naše ribice postale su kućni ljubimci u porodicama brojnih stanovnika Gračanice, ali i okolnih, daljih mjesta. Vremenom, pored ribica, našli smo prostor i za poneku pticu, hrčka i krenulo je, tako redom. Ni sami ne znamo kada smo prvi put uočili da to što radimo, zapravo počinje biti put ka biznisu. 

Da li ste se prijavljivali na neke Javne pozive za pomoć i podršku i to ovakve vrste poduzetništva?

Početkom 2020. godine, prijavili smo se na Javni poziv za učešće u Programu podrške poduzetništvu Grada Gračanice i CEFE BiH - namijenjen sadašnjim i budućim poduzetnicima sa područja ove lokalne zajednice. Zajedno smo prolazili kroz sve module poduzetničke obuke, usvajali nova znanja, vještine i oblikovali svoj poslovni plan. Tokom trajanja  Programa odlučili smo da krenemo sa svojim prvim poduzetničkim koracima i pokrenemo prvu specijalizovanu radnju za prodaju opreme, igračaka i hrane za kućne ljubimce u Gračanici.

 

Nakon ovih koraka, ubrzo ste prešli s faze prodaje na uzgoj?

Tako je. Po završetku Programa i nakon pozitivne ocjene našeg poslovnog plana od strane stručne komisije, nastavili smo da širimo svoj poslovni poduhvat. Tada podižemo profesionalnu uzgajivačnicu sitnih životinja, te profesionalno počinjemo da se bavimo uzgojem ukrasnih ptica, akvarijskih ribica, hrčaka, zamoraca i kunića. Naš biznis, dobio je naziv: Pet shop “Pandica”. 

Smatrate li da da vam je ovaj program znatno pomogao pri ostvarenju ideja i planova?

Poduzetnička obuka i mentoring koju smo dobili od CEFE BiH tima, mnogo su nam značili.  Sve teme koje smo kroz obuku prolazili, od analize tržišta i konkurencije do planiranja  troškova - primijenjene su i u praksi, te na mnoge stvari u poslu nakon obuke gledamo drugačije. Detaljno planiramo i analiziramo svaku novu poslovnu odluku. Također,  značajna je bila i finansijska podrška Grada Gračanica, čija smo sredstva uložili u izgradnju i opremanje objekta uzgajivačnice.

Cilj vam je da svoje znanje prenesete i na druge?

Naša misija jeste da unesemo radost u živote kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika. Želimo da promovišemo dobrobiti koje ljubimci donose i edukovati vlasnike o načinu vođenja brige o njima.

 

 


Za ovaj veliki korak ste se odlučili u vrijeme pandemije. Niste se pokajali?

Ne. Zaista smo zadovoljni dosadašnjim poslovanjem. Čak možemo reći da je pandemija Corona virusa i “novo normalno” pozitivno uticalo na potražnju kućnih ljubimaca i opreme za njih. Zadovoljstvo nam je što našim kupcima možemo ponuditi kvalitetnu hranu, posavjetovati ih oko izbora boravišnog prostora za ljubimce i svega onoga što će život kućnog ljubimca učiniti kvalitetnim, ugodnim i ljepšim.

Pored uzgoja, prodaje ljubimaca i svega potrebnog za njih, bavite se još jednim divnim poslom, koji usrećuje ljude - radite dekoracije i uređenja za rođendane i svadbe?

Da, stižemo i to. Pravimo i uređujemo razne dekoracije koji podrazumijevaju cvijeće, balone, razne materijale i ostale tematske rekvizite i sadržaje. Lijepo je vidjeti sretna i zadovoljna lica mušterija, bilo da su u pitanju djeca ili odrasli. Zaista nam to predstavlja zadovoljstvo.

 

Savjetujete i drugima da ne odustaju te da istraju u svojim namjerama?

Svima, koji imaju poduzetničke snove i ideje, poručujemo da ne odustaju i da iskoriste svaku priliku za učenje i razvoj. Odustajanje neka ne bude opcija, a evo i mi sami smo dokaz. Pored svih novonastalih obaveza i pandemije, odlučili smo se i uspjeli da prije nekoliko dana otvorimo i još jednu našu poslovnicu u Tešnju - TC MEPROMEX. Suprug i ja odlično funkcionišemo i zahvaljujući obostranom trudu i podršci, sada smo tu gdje jesmo - bez obzira na poteškoće, probleme, pandemiju…

Ukoliko želite sebi ili dragoj osobi pokloniti kućnog ljubimca, obavezno svratite u Pandicu, gdje imaju najveći izbor hrane, opreme, poslastica kao i sredstava za njegu ljubimaca i gdje uzgajaju ukrasne ptice, ribice, hrčke, zamorce, kuniće… A ne smijemo zaboraviti i dekorativno uređenje za svadbe i rođendane.


Melika Hrvić