Povodom Svjetskog dana poduzetnica, a u organizaciji Udruženja poslovnih žena u BiH

Održana konferencija “Osnažene žene za snažne zajednice” Kiseljak 2021

Podržali i otvorili konferenciju: Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH; Mladen Mišurić Ramljak, načelnik opštine Kiseljak; Vjekoslav Vuković, dopredsjednik vanjskotrgovinske komore BiH; Lidija Bradara, izaslanica Doma naroda PSBiH, Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH

Održana konferencija “Osnažene žene za snažne zajednice” Kiseljak 2021

Povodom Svjetskog dana poduzetnica koji se obilježava 19. novembra, danas je održana konferencija “Osnažene žene za snažne zajednice” Kiseljak 2021, u organizaciji Udruženja poslovnih žena, a pod pokroviteljstvom Fadila Novalića, premijera Vlade FBiH.

Bila su održana tri panela sa oko 50ak učesnika - određenog broja kako nalažu epidemiološke mjere.


Uvodnim govorom, Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, naglasila je dio problema koji se godinama ne rješavaju s naglaskom da je veliki broj ženskih biznisa, zapravo veliki broj mikro biznisa u svim bh. gradovima i to najviše u proizvodnji hrane i uslužnoj djelatnosti - što je godinama nepromjenjena situacija. Naglasila je i period pandemije, kada su žene bile na udarnoj, prvoj liniji bez razumijevanja prema njima - korona zakoni nisu imali senzibilitet za poduzetnice. “Danas ne želimo da se žalimo, niti kritikujemo, ali želimo da pokušamo da zajedno dođemo do nekih odgovora i rješenja povodom buduće realizacije jednakih uslova, prava, obaveza i prilika kako za muškarce, tako i za žene. Cilj je jednakost” - naglasila je.


Mladen Mišurić Ramljak, načelnik opštine Kiseljak, uputio je riječi podrške te istekao činjenicu kako svaki sistem, zapravo, ovisi o malim poduzetništvima koji najviše pripadaju upravo ženema, a kojih, kako je rekao najviše ima u ekonomiji, odnosno računovodstvenim segmentima Kiseljaka. Smatra da ne treba da se dijele poslovi na lakše i teže, niti poduzetništvo na žensko ili muško, već težiti prema jednakim pravima i obavezama.


Vjekoslav Vuković, dopredsjednik vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je kako su žene bitne za zajednice te istakao da od 746 kompanija, 114 vode žene. Naveo je i kako u BiH oko 43,6% žena radi na neodređeno, što je manje od 50% i to predstavlja loš podatak i činjenicu koju treba treba mijenjati. “Samo 1,2% žena su na odgovornim mjestima vezanim za zakone. Treba raditi na povećanju broja i balansu između žena i muškaraca. Tokom korone, mjere su bile nejednako donesene za različite poslove, pa samim tim i za žene. Predlažem saradnju u sa Udruženjem i Klubovima za podršku poduzetništva žena u BiH u vidu asocojacije, da zajedno, zdravom komunikacijom, probamo ići prema rješenjima problema” - istakao je Vuković.


Lidija Bradara je pružila podršku i jasno istakla kako ne bi trebali da razdvajamo i dijelimo poduzetništvo. “Osnažene zajednice znače osnaženo društvo, što kod nas i jeste problem. Korona je imala jako loš uticaj, posebno na mala i srednja poduzetništva. Tvrdim da u svakom poslu treba da se čuje glas žene i iskreno želim da ovo stanje što prije postane prošlost” - naglasila je Bradara.


Govor je održala i Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH, koja je današnje teme smatrala jako bliskim. Razlog nije samo zbog toga što je žena, nego zbog toga što se Francuska zalaže za ravnopravnost. “Uveliko je vrijeme je za izmjene i svi jednostavno moramo maksimalno podržati žensko poduzetništvo. Nije tajna da velike kompanije koje vode žene, imaju bolje prihode i ishode. U BiH je zaista slab procenat poduzetnica. Jednakost ne znači milostinja, nego težnja da se ispravi nepravda prema ženama. Žena treba da bude za stolom gdje se donose odluke. Tačno je da sve žene ne žele biti poduzetnice, ali one koje žele, ne smiju biti sputavane u toj namjeri” - tvrdi ambasadorica.


U narednim tekstovima opširnije o panelima, panelistima, pitanjima i temama koje su danas “okupirale” konferenciju, uključujući odgovorne na nižim/lokalnim, srednjim/kantonalnim i višim/federalnim nivoima vlasti.

Melika Hrvić