Udruženje poslovnih žena u BiH i Opština Novi Travnik

Potpisali Sporazum o saradnji

Udruženje bogatije za još jedan Klub za podršku poduzetništva žena

Potpisali Sporazum o saradnji

U prostorijama Općine Novi Travnik, danas je održan sastanak povodom Savjetovanja za poduzetnice s područja opštine. Udruženje poslovnih žena u BiH ostvarilo je partnerstvo sa opšinom, koje, Stjepan Dujo, načelnik novotravničke opštine maksimalno želi da podrži i kako sam kaže, ubuduće i održi. Iskazao je da zadovoljstvo što je dio ideje da se osnuje Klub u Novom Travniku. Istakao je kako je svjestan problema sa kojima se poduzetnici susreću, a posebno žene, te zbog toga želi što prije i što više pomoći pri formiranju Kluba.

Cilj je da poduzetnice imaju način i priliku da podijele svoja iskustva, probleme, izazove, potrebe i poteškoće te na taj način pokušaju zajedno pronaći potencijalno rješenje i uputiti dopise, molbe i zahtjeve prema većim i odgovornim institucijama. Prvenstveno, nedoumice treba pokušati riješiti na lokalnom nivou, a današnji sastanak bio je prvi veliki pravi korak ka tome.


Odaziv je bio i više nego zadovoljavajući, tako da su u punoj sali, žene poduzetnice jasno objasnile koji su im do sada bili, ali i koji su sada najveći problemi sa kojima se susreću i bore. Načelnik je pomno pratio svako izlaganje, učestvovao u razgovorima i rekao da će dati sve od sebe da pomogne koliko može. Svjestan je da ne može svakome pomoći i riješiti sve probleme, ali će se, kako je rekao, maksimalno truditi i biti podrška. Rekao je kako žene ove opštine, trenutno, u prosjeku, imaju oko 25% udjela u vlasništvu firmi, obrta, usluga… Plan je, da se organizuju seminari, sajmovi, prezentacije, edukacije i sve što može predstaviti i pomoći poduzetnicama, njihovim proizvodima i uslugama - jer želi da u opštini žene imaju puno bolji status.


Srdačno se zahvalio Aidi Zubčević, predsjednici Udruženja i njenim saradnicama na dolasku i vremenu, a zahvalnica je bila uzvračena: Ovo je jedini načelnik do sada, koji me je lično nazvao i pitao kada ćemo održati sastanak i zvanično osnovati Klub. Zaista želi da pomogne svakoj od vas i uzajamno se nadamo da ćemo uspjeti. Velika je razlika između poduzetnica u Sarajevu i u manjim mjestima - jer u većem gradu je protok ljudi, ponude i usluga znatno veći. Mi želimo da utičemo na to i da vam pomognemo da se lakše izborite sa svim nedaćama - posebno u ovom pandemijskom periodu. Mi, žene, trebamo međusobno da se uvežemo, podržavamo i jedna drugoj pomažemo kako znamo i možemo jer zajedno smo hrabrije i jače. Naglas pričati o problemima, ali i imati koga da nas sasluša i poduzme nešto konkretno. Načelnik je prepoznao da bi Klub bio dobar put za bolje djelovanje i danas to želimo da ozvaničimo potpisivanjem Sporazuma - rekla je Aida te na kraju naglasila kako od njih samih zavisi dalji razvoj, jer konstantno, zajedničko djelovanje jeste put ka uspjehu.

Problemi poduzetnica ove opštine trebaju biti prioritet rada Kluba, jer kako su i same kazale - žele da se vrati onaj nekadašnji Novi Travnik koji nike ni nalik današnjem.


Obje strane su prepoznale da je dobro vrijeme i mjesto za osnivanje Kluba, a bez obostrane podrške i volje, to ne bi bilo moguće. Svaka prisutna poduzetnica, danas je ustala, predstavila svoj biznis i glasno iznijela probleme sa kojima se susreće ili dugotrajno bori - od neplaćenih bolovanja, porodiljskih naknada, do ilegalne “nezdrave” konkurencije te svakodnevnih problema sa birokratijom i nestručnim osobljem koje, kako kažu, često ne znaju da pomognu ali ni da upute na prave ljude ili adrese, što poduzetnicama dodatno stvara stres, troši dragocijeno vrijeme i počesto navodi na misli o obustavi biznisa… Problemi su saslušani i zapisani, a svi se nadamo dobroj i uspješnoj saradnji jer današnji odaziv i pozitivna energija, nekako su znak da će tako i biti.


Na sastanku smo iskazali da svi trebamo pažnju posvetiti djevojčicama da se ekonomski osnaže i na vrijeme postanu svjesne da je ekonomska nezavisnost bolja od rane, ubrzane udaje - jer često misle da je ovaj “potez” bijeg u ljepše, bolje i lakše, što, nažalost, u mnogim situacijama bude suprotno.


Možda ne moraju preovladavati, ali žene poduzetnice trebaju biti, makar jednake, u odnosu na današnji “muški svijet”. Pomozimo jedna drugoj, da bi nam i drugi pomogli. Glasno i jasno.