U saradnji CARE International Balkans i Austrijske razvojne agencije

Završen projekat “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH”

Održana konferencija povodom uspješnog ishoda

Završen projekat “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH”

Danas je u Sarajevu, u hotelu Europa, održana konferencija kao završni događaj povodom kraja projekta koji je bio aktivan tri godine. U pitanju je projekat “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH”, a koji je implementirala CARE International Balkans. Nesebićnu podršku kroz trajanje projekta, pružila je Austrijska razvojna agencija - sredstvima razvojne saradnje. 

Zbog epidemioloških mjera, nije bilo moguće okupljanje velikog broja znvanica, ali to nije bila prepreka da konferencija bude održana uz dozvoljen broj prisutnih poštujući potrebne mjere. Dvosatni program, mogao se pratiti live putem Facebook-a, te putem Zoom aplikacije.

 

Pored obraćanja gostiju koji su podijelili svoja iskustva, uspjehe i rezultate, svi prisutni uživo ili online, imali su priliku da odgledaju pet videa pozitivnih priča - teški počeci sa uspješnim ishodom. 

Naglašeno je kako su žene poduzetnice borbene i najčešće istraju u svojim planovima i namjerama ma koliko bilo teško, a ponekad čak i teško zamislivo. Ovo se posebno odnosi ne žene sa invaliditetom koje sve rade još jače, upornije, borbenije i ne dozvoljavaju da budu osuđivane.

U ime Udruženja poslovnih žena u BiH, obratila se predstavnica Dženisa Delalić. Istakla je kako međusobna podrška i uvezanost zapravo jesu prioritet kada je žensko poduzetništvo u pitanju. Zahvalila se i Udruženju poslovnih žena iz BiH u Beču koje su prepoznale trud bh. žena koje svojim krajnjim proizvodima uspijevaju opstati kako na domaćem tako i na stranom tržištu. 

COVID jeste znatno uticao na smanjen broj druženja, ali komunikacija se održavala zahvaljujući online sastancima, webinarima, radionicama… koji su bili vid novih poznanstava, stvaranja novih ideja, realizacija biznisa, međusobne podrške…

Ovakvi projekti donose pozitivne priče, gdje su žene glavne uloge, heroine koje obezbijede sredstva za život sebi ali kasnije, nakon razvoja biznisa, i drugim ženama (porodicama).  Dobra ideja, dovoljno volje i pomoći/podrške koju je CARE obezbijedio sredstvima za ovaj projekat - bilo je dovoljno da dobijemo više zaposlenih nasmijanih lica, zdravih, ukusnih, udobnih proizvoda... 

Budimo uvijek jedni drugima vodilja koja će pružiti pomoć onima kojima je potrebna, a na način - kako i koliko mi možemo! A možemo, uvijek!