Vodeni sam, nikako sunčani tip

Morska vrelina ili “debela” hladovina

Divim se svakoj osobi koja dugo, satima, može da se sunča...

Morska vrelina ili “debela” hladovina

Zalasci sunca su dokaz da i završeci često mogu biti lijepi. - Beau Taplin

Zaista razumijem da neko nešto voli, a nešto ne. Sasvim je logično da bude baš tako. Najslađi primjer je sa, recimo, slatkišima - neko ih voli, neko ne! Ovi drugi mi nisu baš najjasniji, ali dobro :) Isto je sa bilo čim drugim, bez obzira da li je u pitanju hrana, odjeća, šminka ili nešto deseto. Poenta je da svi učimo jedni od drugih i ponekad zbog drugačijih i zavolimo nešto što do tada nismo nikako voljeli. Neku hranu često ne želimo ni da probamo, ali ako se nekome baš to sviđa, stalno nas nudi i to hvali pa ipak na kaju probamo - desi se da smo radi predrasude ili možda izgleda neke namirnice bili uskraćeni za neki divan okus.


Eh, ja sam slično probala sa sunčanjem. Govorili su - super je sunčati se; čemu odbijanje ležanja i “upijanja” boje; sunčanje je zdravo - D vitamin i mnogi drugi savjeti… Probala jesam, čak se i potrudila, trpila neku vrstu nelagode ali ne ide. Moj domet su voda - hlad, pa onda malo hlad - voda :) Ters i to je to!


Sunčanje me srkleti, predstavlja vid patnje. Jutarnje sunce i ono kada haman skroz zađe, zaista mi super paše i očima i tijelu (i psihi), a sve između mi je suprotno od toga. Evo sad se naježim kad se zamislim kako ležim na suncu, a prevruće mi, znojim se, okrećem kao na ražnju, pa se topi neka krema ili ulje na meni, topim se ja… Ama , neka hvala! Opet kažem - poštujem i svaka čast onome ko to zaista voli i uživa u tome bez ikakvih žalbi.


Ovo pišem zaista kao izražaj ličnog divljenja. Svi koji me znaju, reći će - ma Melika i sunce nikako zajedno. Oduševi me kada neko satima leži, često i odspava na jakom suncu, nerijetko bez imalo povjetarca… Doduše, imam supruga - pola knjige pročita na suncu, skvasi se za maksimalno šest sekundi i nazad na sunčanje. A ja to posmatram iz nekog žbunja ili ispod nekog drveta, naoružana svim što mi pomaže u borbi protiv jačine sunca :)


Neko će se možda zapitati: Pa što onda ići na more? Moj bi odgovor ukratko, hronološki glasio: predivni izlasci sunca, miris zdravog vazduha, duga kupanja, spektakularni zalasci sunca, šetnje… pa i ribi ima mjesta :)


Nekima, posebno mlađima, morski ten jeste prioritet - imam blizak primjer, a njen hronološki redoslijed bio bi: Sunčanje na plaži, sunčanje na molu, sunčanje u hodu, sunčanje… U dvadesetim je, pa joj kažem da to i tako nije baš poželjno niti zdravo, da treba umjereno, te da je kupanje / plivanje korisnije trenutačno ali i na duže staze… Klima ona glavom i ode. Gdje? Pa da se malo sunča!


Ne mogu reći da sam s godinama izgubila volju, jer nikada nisam ni voljela da se - modernije rečeno, cvarim. Zaista sve i svakoga razumijem jer ljepota života i jeste u tome što smo različiti u izborima, navikama, ćejfovima… Razumjem kada neko voli ili ne voli kafu, slatko, trčanje, šetanje, heklanje… Neko nešto od toga ne smije, neko nije navikao ili ima predrasude - šta god da je u pitanju, ali sunčanje je za mene ravno fenomenu. Toliko, da evo pišem o tome :)


Danas putujemo na more i ja već dumam koje će mi rute biti najbolje i najkraće kada budem izlazila iz vode. Sunce me ulovi u vodi, ali se ne žalim - tada smo u sasvim dobrim odnosima, ali nakon izlaska i četiri sekunde na suncu, ili se vraćam u vodu ili idem u neku špilju :) Kako god, ja zagorim. Uhvati me, pa makar - sunčeva karma!


Nije da nisam probala da uživam u tome. Jesam i trajalo je kratko, mnogo kratko, jer sam završila u vodi. Svi znamo da na plaži bude onih koji čak i ne uđu u vodu, nego se samo mažu, prevrću i sunčaju, pa sve ponovo. Zaista svaka čast. Divim se i malo zavidim, jer baš nemam strpljenja za to, ali ni najmanje.


Bilo kakva mazalica po tijelu na plaži nije dobrodošla, puštena kosa ni slučajno, šminka ni u ludilu… Baš sam neki srkletli ters, priznajem.


More je mio miris, čista hava, zdrava voda, dobar apetit i u mom slučaju ten usputno upijen. Nema nikakvih osuda, jer nekome nije normalno to što ja ne podnosim vrućinu / sunčanje. Nije da ne bih voljela ležati i u isto vrijeme uživati u vrelini sunca. Makar eto dok se tijelo ne suhne, ali jok. Ne da nemir mira :)


Hvala suncu jer je veselo i zdravo, hrani nam kožu i organizam, odličan vitamin ali… Ja sam bila i ostala malo blaži, ne baš vjeran konzument :)

 

Jeste li ikada primijetili da je zalazak sunca puno ljepši ako se divite njemu s nekim koga volite? - Angela Montenegro


Neka svako uživa u onome što voli. Moja morska kombinacija je vodohlad :)


Melika Hrvić