Nakon četiri izvanredna dijela

Završeni online Dani Poduzetništva žena BiH 2021.

Posljednjeg dana, žene umjesto planirane jedne, prešle dvije ferate, blagajsku i mostarsku

Sada već možemo reći da se opraštamo od prvih i nadamo se posljednjih online Dana poduzetništva žena BiH 2021. Bitno je da tradicija od 2014. godine nije prekinuta te da su Dani (18.05. - 21.05. 2021.) realizovani makar putem Zoom-a i Live-a preko Facebook stranice Udruženje poslovnih žena BiH. Hvala svim ženama na podršci i učešću bez obzira da li su bile organizatorice, moderatorice ili online gošće. Svakako smatramo da je odrađen dobar posao, jer pandemija nas je naučila nekim novim načinima poslovanja, druženja, opstajanja... 

Ovaj današnji, četvrti dio Dana, bio je rezervisan za jednodnevni izlet u Blagaj i Mostar. Planirana je bila šetnja uz obilazak Stjepana grada, rodno mjesto Katarine Kosače, posljednje bosanske kraljice. Doduše, prisutne žene su mogle izabrati da li da šetnjom ili penjanjem (feratom) dođu do ovog prelijepog dvorca, Katarininog doma.

Ekipa hrabrih žena je izabrala put ferate, gdje su se nakon penjanja odmorile uživajući u pogledu na Blagaj i predivni kastel. Vratile su se također feratom, istim putem, spuštanjem. Da naglasimo da su imale adekvatnu opremu, vodiča i divno vrijeme. Kada su završile, plan je bio da popiju kafu, odu do Mostara na ručak i nazad u Sarajevo. Međutim, vodič se uvjerio kako su prvu feratu jako dobro odradile i bile oduševljene, pa im je predložio još jednu avanturu koju su odmah prihvatile - još jedna, mostarska ferata. Nisu se predomišljale i bojale umora iako su iz Sarajeva krenule rano, prije 07h.

Svakoj od njih je ovo bio prvi susret sa ovom vrstom sporta i adrenalina ali, kako kažu, jedva čekaju da ponove. Ferata u Mostaru je bila zahtjevnija i teža, ali to ih nije spriječilo da i pored umora i vrućine dođu do cilja. Čak je trebalo preći preko mosta koji izgleda kao nacrtan, ali je svaka od njih hrabro prešla.To je ta ženska volja i snaga, da ne kažemo inat.

Nakon penjanja, uživale su u prelijepom pogledu sa vidikovca gdje se Mostar vidi kao na dlanu. Ni cjelodnevno druženje nije bilo dovoljno pa su dan završile ispijanjem kafe, kako bi sumirala utiske i sreću jer bi se pokajale da nisu išle. Ostvaren je cilj, da se što više družimo i zajedno otkrivamo nove avanture. Pridružite nam se u sljedećim avanturama, jer zasigurno će ih biti. Naša BiH ima mnogo toga za pokazati, a mi žene zajedno obići.