Vlasnica salona "Beauty by Šejla" poručuje: ako svoju kožu zanemarite iznutra ni najskuplja kozmetika vam neće pomoći

ŠEJLA BEĆIREVIĆ

Tokom naših posjeta Bosanskoj Krupi upoznali smo odvažnu Krajiškinju koja je unatoč brojnim poteškoćama sa kojima se susretala kao poduzetnica, tokom godina uspješno razvijala i razvija svoj kozmetički salon „Beauty by Šejla“

ŠEJLA BEĆIREVIĆ

Šejla, vaš kozmetički salon djeluje već šesnaest godina. Kako je to izgledalo na početku, kako ste započeli svoj biznis?

Kao i svaka djevojčica i ja sam sanjala o tome šta ću postati kad odrastem, pa su se snovi nizali od liječnice, astronauta, pilota, umjetnice itd... Mašta i želje su jedno, ali život piše svoju priču. Ne, nikad nisam ni pomislila da ću postati kozmetičarka, završila sam Gimnaziju, srce osjetilo ljubav koja je odmah nakon završetka srednješkolskog obrazovanja krunisana brakom i rođenjem prve kćerke. U početku zajedničkog života radili smo u porodičnoj firmi, ali želja za samostalnošću, pružanjem što boljih uslova svom djetetu, konstantne borbe za bolje sutra u teškom vremenu kada se i država, a i stanovništvo polako oporavlja od nedaća koje su nas zadesile '90-tih, shvatila sam da Bosanskoj Krupi treba kutak poput kozmetičkog salona Beauty by Šejla, jer jednom sam poželjela da me neko našminka kao poznate ličnosti i shvatila da bih za tu uslugu morala otputovati 172 km u udaljeni grad.  Svaki početak je težak, imala sam samo volju, nešto malo novca za prvu edukaciju, ali ogromnu podršku supruga i porodice... i tako je počela moja priča. Danas sam tu gdje jesam zahvaljujući svojoj tvrdoglavosti (ponekad to zna biti dobra osobina) i upornosti jer bilo je trenutaka kada sam pomislila da odustanem, ali nekako sam uz porodicu pronalazila posljednje atome snage i opet kretala naprijed.

Uz vaš rad i trud rezultati su dolazili. Koliko vam je pomogla lokalna zajednica, i da li ste koristili poticajne mjere Zavoda za zapošljavanje?

Svaki rad, svaki trud na kraju se isplati, ako u nešto vjerujete, ako u svoj posao unesete srce, dušu, svaki slobodan trenutak, sve podredite tome, rezultati dođu, a hvala dragom Bogu ja nisam bila izuzetak. Najljepši, najdivniji životni trenuci, ali ujedno i oni najteži obilježeni su rođenjem druge, pa na kraju i treće kćerke. Podsticaj nataliteta je Ahilova peta u cijeloj državi, Bosanska Krupa nije izuzetak, nažalost. Kao mlada osoba koja tek razvija posao bila sam primorana tih mjeseci zatvoriti radnju, jer i ako smo mi, porezni obaveznici uvijek tu za državu, država nije uvijek uz nas, žalosno, ali istinito, naročito ako je vlasnik firme, žena poduzetnica.

Kozmetologija napreduje iz dana u dan, i usluge koje su bile standardne prije desetak godina sada gotovo i ne postoje, a zamijenile su ih savremene metode. Da li je teško ići u korak sa razvojem ove industrije, posebno s obzirom da su dodatne edukacije skupe.

Kozmetika napreduje, kao i za sve ostalo ako želite biti uspješni morate ići u korak sa vremenom. To iziskuje mnogo truda, rada i ulaganja. Edukacije su dio ovog posla, odlazak na iste podrazumjeva i putovanja i do nekoliko stotina km udaljene destinacije, utrošak značajnih novčanih sredstva, ali zar svrha svega nije cjeloživotno učenje bez obzira s čim se bavite!?

Krajnji cilj svega jeste zadovoljan klijent, da iako smo mala sredina svaka osoba, pa i iz najudaljenije ruralne sredine ima priliku doći u salon i uzeti par trenutaka samo za sebe. Ovim putem naglašavam da kozmetički salon nije samo mjesto za uljepšavanje, jer edukacijama, opremanjem sa savremenom aparaturom danas smo u mogućnosti riješiti razne tegobe klijanata, od problemetične kože kod adolescenata koja često sprječava njihovu integraciju u društvo, problem hirzutizma kod žena čime se narušava njeno samopouzdanje do limfne drenaže kojom se poboljšava cirkulacija, probava, proizvodnja krvi, proizvodnja limfe, smanjuje oticanje organizma, a uz sve  poboljšava i izgled.


Koje sve usluge nudite, i šta je to što je posebno popularno u posljednje vrijeme?

Kozmetični salon Beauty by Šejla nudi čitav niz usluga od manikure, pedikure, profesionalnog šminkanja, rješavanja problematične kože sklone aknama, limfne drenaže, permanentnog šminkanja, depilacije, a od nedavno i High Intensity Focused Ultrasound (HIFU). HIFU predstavlja najnoviju i najnapredniju tehnologiju estetske medicine koja koristi fokusiranu ultrazvučnu energiju visokog intenziteta u svrhu tretiranja opuštene kože lica, vrata i dekoltea, te kompletnog tijela, a čija je učinkovitost potvrđena brojnim kliničkim studijama.


Bosanska Krupa je jedna od općina u kojoj je nedavno osnovan Klub za podršku razvoju poduzetništva žena. Kakva su vaša očekivanja od ovog kluba, šta je to što je potrebno poduzetnicama da bi unaprijedile svoje poslovanje?

Da, nedavno je u Bosanskoj Krupi osnovan Klub za razvoj poduzetništva žena. Iz perspektive poduzetnice koja se ovom djelatnošću, mogu slobodno reći, uspješno bavi već oko 16 godina smatram to pozitivnom pričom, vjerujem da će imati pozitivne efekte, a budućnost će pokazati. Žena je stub društva, porodice, ali često toga nije svjesna, nije svjesna svojih mogućnosti i snage. Da li je razlog tome stanje u društvu, trenutna situacija ili nešto drugo ne znam, ali znam da ću dati doprinos udruženju i kao mentorica da pomognem mladim ženama jer ponekad su najveća pomoć, pored iskustva i znanja koje mogu pružiti, riječi ohrabrivanja Spremna sam biti i učenica jer u udruženju se nalaze i starije kolegice poduzetnice od kojih se može puno toga naučiti.

Za kraj ovog razgovora, dajte našim čitateljkama savjet kako da njeguju svoju kožu. Šta je to što se ne preporučuje, a kakvu dnevnu ritunu njege bismo trebali uvesti u svoj život?

Poznato je da za lijepu i zdravu kožu nije dovoljno samo stavljati kreme i razne preparate, ako svoju kožu zanemarite iznutra ni najskuplja kozmetika vam neće pomoći tj. ako se nezdravo hranite, unosite previše pržene i masne hrane, gaziranih ili alkoholnih pića itd. Koža se uvijek treba njegovati, ona je kao što sam rekla odraz našeg unutarnjeg stanja, ali i na koži se vide tragovi nepovoljnih uslova spoljne sredine. Nema univerzalnog recepta, jer svi smo različiti, ali raznovrsna prehrana bogata vitaminima i mineralnim materijama, unos dovoljne količine vode, više smijeha, manje stresa, dnevne/noćne kreme ovisno od tipa kože i naravno redovne posjete kozmetičkom salon Beauty by Šejla. Više informacija o salonu i uslugama koje nudimo možete pogledati na našoj FB stranici Beauty by Sejla ili IG profilu