Ako radite ono što volite, nema šanse da ne uspijete

Amira Pličanić Šuša - poduzetnica koja je pobijedila strah

Obilazeći partnerske općine u sklopu projekta “Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH“, finansiranog od strane Gender centra FBiH iz sredstava FIGAP II Programa, posjetili smo i Gračanicu. Tamo smo održali savjetovanje sa poduzetnicama i upoznale nevjerovatne žene, među kojima je i Amira Pličanić Šuša.

Amira Pličanić Šuša - poduzetnica koja je pobijedila strah

Na samom Savjetovanju, prisutne poduzetnice su dijelile svoja iskustva i poteškoće na koje su nailazile. Slušajući sve te žene, i Vi ste se podsjetili na svoj put i sve ono što se prošli da biste danas uspješno vodili svoj biznis.

Po struci sam diplomirani inžinjer hortikulture i nisam mogla pronaći posao u struci. Radila sam razno-razne poslove kao komercijalista, voditelj ljudskih resursa, regionalni kreditni menadžer, što ni po kom osnovu nema veze sa mojim strukom, ali bilo je daj šta daš. Uslijedila su obećanja za posao u državnoj službi i to za posao koji je vezan za moju struku. Iskreno i naivno sam vjerovala i čekala dosta dugo dok u jednom momentu nisam shvatila da od toga neće biti ništa. Nisam više htjela da živim u iščekivanju i da se glupo osjećam. Odlučila sam da pokrenem vlastiti biznis i rekla sam: „E sad ćete vidjeti koliko sam sposobna.“ I tako je to krenulo.

Šta ili/i ko vam je najviše pomoglo u životu? Koliko je važno da se poduzetnici oslanjaju na sebe i svoje kompetencije, a koliko je važna podrška okoline?

Govoreći iz vlastitog iskustva, najteži dio je bio pokrenuti se i savladati strah. Bila sam svjesna svojih sposobnosti i kompetencija ali ne kažu džaba strah je čovjekov najveći neprijatelj. Zamislite da sam ga ranije savladala,  koliko bih stepenica bila više, koliko više rezultata bi  bilo iza mene i koliko bih se osjećala sretnije i ispunjenije.

Osim straha kao prve i najvažnije prekretnice, smatram da je i upornost vrlo važna, kao i težnja ka ispunjavanju svojih želja i ciljeva. Jednostavno morate biti odlučni, morate vjerovati u sebe i ono što radite, a moja preporuka je da radite ono što volite i najbolje znate, još ako ste se i školovali za to, nema šanse da ne uspijete.


Naravno pored svega toga jako je važno da imate i podršku. U mom slučaju ja sam imala podršku cijele porodice, a najviše od svog supruga koji me dugo nagovarao da pokrenem vlastiti biznis i iskreno je vjerovao u moj uspjeh, ali ja nisam imala dovoljno hrabrosti. Valjda neke stvari treba da se dese kada dođe vrijeme za to i kad vam je suđeno. U međuvremenu sam sazrila u svakom smislu, iskustva sa poslova koje sam ranije radila su takođe doprinijela rezultatima.

Da li ste u ovih šest godina koliko djeluje vaša firma imali neki vid podrške od države (u vidu subvencija, olakšica), da li ste koristili neke od mjera za samozapošljavanje ili zapošljavanje?

Kad sam odlučila da pokrenem biznis, bila sam na birou i radila na crno, čekajući obećani posao. Kako sam pratila oglase i konkurse državnih institucija naišla sam na aktuelni projekat samozapošljavanja. Doslovno sam zažmirila i prijavila se. Ispunjavala sam sve uslove kao što su: žena, preko 45godina, VSS, na birou za zapošljavanje, a pri tome ranije nisam koristila nikakve povlastice i prošla sam. Subvencionirali su mi doprinose 12 mjeseci. Odmah mi je to dalo poticaj i manje sam se plašila neizvjesnosti. Kako sam krenula sa svojim poslom više nikada nisam nigdje ni aplicirala . Ako niste imali iskustva sa sličnim stvarima, i još ste od onih tipova koji se uzdaju samo u sebe i svoj rad, do subvencija i olakšica od strane države je teško doći. Jednostavno ste okupirani svojim obavezama, niko vas neće sam od sebe pozvati ili poslati javni poziv. Bar je tako bilo tada. Priznajem da tu ima i do mene, jednostavno nisam poduzetna u tom smislu. Danas sve bolje funkcionira, imamo Lejlu Čolo u Gradskoj upravi koja nam sada redovno šalje aktuelne pozive i to je dobro.

Ipak, ljubav prema hortikulturi, prirodi, lijepom je nadjačala sve teškoće. Iako na stranicama Green Art-a dominiraju prelijepi cvjetni aranžmani, usluge koje nudite su raznovrsne.

Krenula sam sa obrtom i pružalI smo usluge uređenja i održavanja zelenih površina i biodekoracije enterijera. Radila sam projekte, izvodili smo ih na terenu, a uporedo nudili i usluge održavanja. Tako da se polako pomicalo. Poslije tri godine sam otvorila i cvjećaru. Nisam bila sigurna kako će to ići ali sam znala da ću dati sve od sebe i da neću lako odustati. Danas našim kupcima možemo ponuditi  sve vrste cvijetnih aranžmana koje nude najbolje cvijećare u velikim gradovima. Radimo svadbene dekoracije i dekoracije enterijera. Pokazalo se da nisam pogriješila, a naši kupci i klijenti su to prepoznali i hvala im. Njihova lojalnost nas čini boljima i odgovornijima, te čini da se unaprjeđujemo iz dana u dan.


Gračanica je, kao što smo u uvodu rekli, jedna od šest općina u kojima se osniva Klub za podršku poduztništva žena. Kakva su vaša očekivanja od ovog kluba?

Drago mi je da  se u našem gradu osnovao Klub za podršku poduzetništva žena. Vjerujem da će Klub biti od velike koristi za poduzetnice koje tek osnivaju svoje biznise, a i nama koji smo tu stepenicu prošli. Već smo imali nekoliko susreta gdje smo imali priliku da se zbližimo, razmijenimo iskustva i probleme koji nas prate. Očekujem da klub bude poveznica između poduzetnica i lokalne vlasti, ali i sa višim nivoima vlasti.


Svi znamo da su biljke izuzetno korisne, no nekim ljudima ne polazi za rukom da uspješno uzgajaju biljke u kući. Šta preporučujete svojim klijentima, koje biljke su najpoželjnije u našim domovima?

Biljke su izvor života kao i voda. Da bi razumjeli biljke i uživali u njihovoj ljepoti ne treba da zaboraviti da su to živa bića. Treba ih njegovati sa ljubavlju, koju će one itekako znati uzvratiti svojom ljepotom. Nažalost živimo vrlo brzo, otuđeni smo od prirode i više je uništavamo nego što joj vraćamo.To nije dobro zbog naše djece i budućih generacija. Odmor u šumi, u prirodi, rad sa biljkama i cvijećem opušta i to je ono što nam je potrebno da ostanemo normali u ovo ludo vrijeme. Rad sa biljkama je jedan vid antistres tretmana, što su mi potvrdile mnoge klijentice i zaljubljenici u cvijeće i biljke.


Za kraj bih savjetovala naše poduzetnice koje su na početku da se odvaže da krenu, da budu odlučne i da se u slobodno vrijeme bave cvijećem kako bi bile opuštenije i lakše prolazile kroz stresne situacije koje prate biznis.