Bosanska Krupa

Pokrenut Klub za podršku poduzetništva žena u općini Bosanska Krupa

Svečanom sjednicom na kojoj su prisustvovali predstavnici Općine Bosanska Krupa na čelu sa načelnikom g. Arminom Halitovićem, članice i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH gđa. Aida Zubčević te poduzetnice ove općine, svečano je obilježeno osnivanje Kluba za podršku poduzetništva žena.

Pokrenut Klub za podršku poduzetništva žena u općini Bosanska Krupa

Općina Bosanska Krupa je jedna od šest općina koje su potpisivanjem Sporazuma o saradnji uzele učešće u projektu “Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH“ koji je finansiran od strane Gender centra FBiH iz sredstava FIGAP II Programa, a koji provodi Udruženje poslovnih žena u BiH. Cilj ovog projekta je unaprjeđenje poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva žena u FBiH, a koje se ogleda u osnivanju Klubova za podršku poduzetništva žena u šest lokalnih samouprava.


Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa se također obratio prisutnim poduzetnicama, te rekao: „Naše žene trebaju podršku u pravcu osnaživanja i ekonomskog jačanja. Potreban nam je određeni korektiv koji će nam davati smjernice i ideje, nekada i kritikovati ono što radimo, kao i tražiti stvari koje su potrebne poduzetnicama.“


Aida Zubčević je u okviru svog obraćanja kazala: “Članice Klubova su sve one žene koje zanima ekonomsko osnaživanje žena, sve one koje traže priliku za umrežavanje. Analize su pokazale da žene ne povlače dovoljno sredstava, nedostaju im informacije i znanja, te smo shvatile da svi zajedno moramo još puno raditi da se to stanje popravi. Klubovi za podršku poduzetništva žena su tijela koja će djelovati na terenu, koja će okupljati poduzetnice, dijeliti potrebne informacije, prikupljati potrebe i od kojih se očekuje da postanu stalna praksa participacije žena u lokalnom ekonomskom razvoju iz ugla poduzetništva i partnerstva u zajednici.”


Đenana Mesić, poduzetnica iz Bosanske Krupe je ranije odabrana za lidericu Kluba, te je uz podršku dugogodišnje članice Udruženja poslovnih žena u BiH, gđe. Fatime Gerzić organizirala svečanu sjednicu kojom je obilježeno osnivanje Kluba za podršku poduzetništva žena ove općine. Tokom sjednice su se predstavile brojne poduzetnice koje su izrazile zadovoljstvo zbog osnivanja ovog Kluba, te su spremno stavile svoja znanja i iskustvo na raspolaganje svojim kolegicama.


Jedna od aktivnosti projekta je bilo održavanje kampa za djecu i mlade koji je organizovan s ciljem podizanja svijesti mladih o njihovim sposobnostima, mogućnostima i perspektivama te jačanja poduzetničkog duha kod njih, kao i boljeg razumijevanja jednakopravnosti polova. Nakon kampa su učesnice i učesnici dobili zadatak da napišu literarni rad o tome kako su doživjeli kamp i kakve su nove spoznaje dobili. Prvo mjesto na ovom literarnom natječaju je osvojila Belma Tulić, učenica iz Bosanske Krupe kojoj je ovom prilikom uručena nagrada i zahvalnica za učešće u projektu.


Ovaj Klub je dogovorio termin za naredni sastanak, kada će biti izabrano rukovodstvo te defiisati plan rada i potreba za edukacijama članica.

Pogledajte prilog RTVUSK o našem događaju: Prilog RTVUSK