Krupljanka koja je ostvarila svoj san

Đenana Mesić

Bosna i Hercegovina je bogata ženama koje su odvažne, kreativne i koje ostvaruju svoje snove. U Bosanskoj Krupi smo upoznali mnoštvo energičnih žena, a jedna od njih je i Đenana Mesić. Đenana je po zanimanju certificirani računovođa, no ostvarenje njenog sna je bilo nešto sasvim drugo.

Đenana Mesić

Đenana, kako je izgledao vaš put po okončanju srednje škole?

U mojoj Bosanskoj Krupi je te davne 1984. godine zaživjelo usmjereno obrazovanje koje nije nudilo mnogo usmjerenja, a posebno ne mladim kreativnim ljudima kakvom sam i ja sebe smatrala i čemu sam bila posvećena. Stoga sam upisala i završila srednju ekonomsku skolu. Strog otac, kakvi su bili očevi u to vrijeme, nije dopuštao mnogo slobode niti mnogo vannastavnih aktivnosti. Stasavala sam u djevojku i ništa se nije mijenjalo.

Po završetku srednje skole, obrela sam se na prijemnom ispitu u Zagrebu na Pravnom fakultetu i ujedno na prijemnom ispitu u Bihaću na Višoj ekonomskoj školi, jer smjer dizajna koji sam željela nije odobrio moj rahmetli otac. Položila sam oba prijemna, ali silno zaljubljena, odlučila sam se udati.  

I onda ste se zaposlili i počeli raditi kao računovođa. Da li ste radili za nekoga ili ste odmah otvorili svoj servis?

Počela sam raditi nakon udaje i za vrlo kratko vrijeme našla se na mjestu glavnog knjigovođe jednog velikog trgovačkog preduzeća, a za to vrijeme sam vanredno studirala u Bihaću. Netom prije diplomiranja sam rodila starijeg sina, a nakon tri godine i mlađeg. Nije mnogo prošlo, počeo je rat. Vratila sam se u pogoren grad, grad koji je zauzimao neslavno četvrto mjesto po razrušenosti u BiH. Moje preduzeće je izgorilo i nisam imala gdje da radim, a trebalo je obnoviti ratom poharanu kuću. Odlučila sam se za poziv samostalnog računovođe i u prvoj generaciji računovođa dobila certifikat, a svoju ljubav prema kreativnim poslovima potisnula. Već 1996. godine sam osnovala preduzeće i vrijedno sam radila kao najmlađi i prvi samostalni računovođa u mom gradu, a ujedno obnavljala kuću i dizala dva školarca.

Uz sav vaš rad, brigu o porodici, vaša kreativna strana je oduvijek bile prisutna i vi ste ste kreativno izražavali na način da ste počeli oslikavati svilene marame?

Prvi poslijeratni službeni put mog muža u Sarajevo je donio prekretnicu u moj ustaljeni život. Naime, na poklon sam dobila rukom slikanu maramu od svile. Bila sam presretna gledajući taj rad i u meni se opet  probudila ona djevojčica iz "međumostov", mog naselja nasuprot starog grada "Pset". Tragala sam za načinima kako da naučim oslikavati svilu i onda se pojavila moja prijateljica iz Zagreba, koja mi je dala informacije i upisala me na kurs na koji sam išla uporedo polažući ispite iz 3. i 4. godine Ekonomskog fakulteta u Bihaću, koji se tada otvorio. Oslikavala sam marame dugi niz godina i prodavala u Eskadi, butiku sa luksuznim poklonima u Bihaću.

Đenana, vi ste u ljeto 2019. godine ispričali bajku u Bosanskoj Krupi. Riječ je o neponovljivoj modnoj reviji.

Slučajni susret mene i gospođe Jelke Bundalo konstruktorke konfekcije iz Bosanskog Novog je rezultirao mojom odlukom da posjetim „Profitex" u Sarajevu za koji sam saznala od nje, i koji je prodavao prirodnu svilu u bojama na metar. Ja sam oduvijek željela uraditi haljinu slikanu u svili, obzirom da sam se bavila i šivanjem, a marame na kojima sam ja slikala su sve bile već gotove - porubljene i čisto bijele. Prilikom posjete „Profitexu“ sam saznala da se u junu održava III Austrijski bal u sarajevskoj Vijećnici i opet je ona djevojčica u meni sva zatreptala. Želja da oslikam haljinu i odem na bal se ponovo pojavila. I uspjela sam to, ostvarila želju iako me od tog datuma dijelilo samo osam dana.

Na balu su sve dame bile izuzetno elegantne, ali je moja haljina imala dušu i ja sam privukla pažnju novinara. Uslijedio je poziv za TV gostovanje i intervju. Između ostalih, gospođica Naida Kurdlija me upitala da li bih dala intervju na kuli u mom gradu, te kada planiram reviju. Ta lampica...ta ideja o reviji je tinjala, pa se zapalila i prerasla u plamen koji se zvao "Čarobna noc" . Moja prva revija je održana pod tim nazivom 20.07.2019. godine. Na reviji je učestvovalo 10 manekenki koje su iznijele 20 modela, a reviji je prisustvovalo oko 500 ljudi.


Realizacija revije je veliki posao, a tim koji je bio iza svega je brojao puno članova. Tu je bila moja prijateljica koja je dekorisala cijeli ambijent, preko snimatelja, montažera, fotografa do zaštitara. Veliki broj gostiju, moje porodice i prijatelja koji su došli iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Prijedora i Banjaluke je donio divnu energiju i učinili da cijeli događaj bude pod motom „širimo ljubav, jer ona nema granica“. 


Danas ste vlasnica modnog studija i dalje kreirate unikatne kreacije koje, svaka za sebe čine posebnu priču, baš kao što je i svaka dama koja ih nosi unikatna.

Mojim  životnim iskustvom govorim o tome da nikada nije kasno. Kao što pokazuje i moj životni put - davni snovi jesu ostvarivi, žar iz srca moze pretočiti u stvarnost istrajnim zalaganjem i ljubavlju prema onom sto volimo. Također, nesebičnošću i suosjećanjem prema drugima, koji se nađu u tim momentima na vašem putu da uzvrate sve sto ste im ikada dali. Ja zaista iz srca pišem moje objave, iskreno volim sve dobre ljude i istim žarom radim moje kreacije i u tome uživam. Moj salon je mjesto gdje nalazite posvećenost isključivo Vama i vanserijske komade osmišljene lično za Vas.

Uz sve svoje obaveze, vi ste aktivni i u Udruženjima koja djeluju u vašoj općini.

Volim druženje i volim da pomažem ljudima. Smatram da su se žene s naših prostora počele buditi. Budući da sam članica takvih udruženja u kojima dajem nesebičan doprinos u osvješćavanju i usmjeravanju žene ovih prostora, pa sam tako vrlo aktivna u udruženju Ujedinjene žene u Bosanskoj Krupi.

Krupa je jedna od šest općina u kojoj je osnovan Klub za podršku poduzetništvu žena, a na inicijalnom Savjetovanju smo imali zaista veliki odziv, što poduzetnica, što žena liderica i članica različitih udruženja iz Bosanske Krupe. Sam odziv je potvda da je osnivanje Kluba potrebno, koji je vaš stav o tome?

Nama, ženama Bosanske Krupe je velika čast što smo dio ove priče i što smo dobile priliku da osnujemo Klub poslovnih žena našoj opštini. Sam odziv govori o tome da poslovne žene naše općine imaju veliku volju da uspiju i ogromnu nadu da ćemo udružene u Klub lakše ostvariti saradnju, doći do potrebnih informacija, podržati jedna drugu i na koncu...zajedno smo jače!