Osnažene žene za snažne zajednice

ŽEPČE, ZAVIDOVIĆI I KISELJAK DOBILI KLUBOVE ZA PODRŠKU PODUZETNIŠTVU ŽENA

Kroz projekat „Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH“ koji je finansiran od strane Gender centra FBiH iz sredstava FIGAP II Programa, a koji provodi Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, formirani su Klubovi za podršku poduzetništva žena.

U svakoj od projektnih općina (Žepče, Zavidovići, Kiseljak, Vogošća, Gračanica i Bosanska Krupa) potpisani su sporazumi o saradnji i partnerstvu na realizaciji ovog projekta, a nakon toga su održana i Savjetovanja za poduzetnice koja su okupila veliki broj zainteresovanih žena. Projektne općine su sredine u kojima se radi na kontinuiranom poboljšanju poslovnog okruženja, pri čemu se oslanja na lokalne resurse. Pored savjetovanja sa poduzeticama, provedena je Analiza potreba i prepreka za poticanje razvoja poduzetništva žena u projektnim općinama, čije nalaze i preporuke će koristiti općine zajedno sa novoformiranim Klubovima.


Vizija Klubova za podršku poduzetništvu žena je da se kreira mjesto za aktivne i potencijalne poduzetnice koje su okupljene sa namjerom učenja, informisanja, razmjene iskustava i inicijativa od značaja za lokalnu ekonomiju u cjelini i jednake mogućnosti za žene i muškarce. Njihov cilj je da postanu stalna praksa participacije žena u lokalnom ekonomskom razvoju iz ugla poduzetništva i partnerstva u zajednici, te stoga izuzetno raduje proaktivnost općina Žepče, Zavidovići i Kiseljak koje su ozvaničile osnivanje Klubova.

U Žepču je u četvrtak 17.12.2020. osnovan Klub za podršku poduzetništvu žena koji je iniciran od strane Udruženja poslovnih žena u BiH a podržan od strane Općine Žepče i Razvojne agencije Žepče, kao tehničkog koordinatora.

Tim povodom općinski načelnik g. Mato Zovko potpisao je Deklaraciju o osnivanju Kluba za podršku poduzetništvu žena općine Žepče, te izjavio „Nastavit ćemo i dalje sa podrškom ovakvim i sličnim projektima koji su  u skladu sa  Gender akcionim planom općine Žepče i potpisanom Deklaracijom o osnivanju Kluba za podršku poduzetništvu žena općine Žepče“.

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH rekla je da su Klubovi su proizašli iz potrebe bolje komunikacije između poduzetnica i općinskih struktura odnosno rješavanja važnih pitanja za poslovanje biznisa. „Shvatili smo da je ovo način na koji možemo da osnažimo žene kada je u pitanju dijalog i lobiranje prema lokalnoj zajednici i višim instancama vlasti i da smo zajedno jače. Ovo je prilika da se umrežimo i vidimo tko što radi. I da jedna drugu podržimo.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče koja je ujedno i tehnički koordinator za formiranje Kluba ispred općine Žepče, ovom prilikom je kazala prisutnim poduzetnicama: “Vi kao poduzetnice i članice kluba predstavljate svojevrstan mehanizam za planiranje aktivnosti na nivou Općine, Kantona i viših nivoa vlasti”, te dodala da će Klub biti uspješan onoliko koliko poduzetnice u njemu budu radile. Koordinatorica Kluba će biti Kaja Pavlović, uspješna poduzetnica iz Žepča, koja je inspiracija mnogim ženama.  

I Zavidovići su dobili Klub za podršku poduzetništvu žena, koji je ozvaničen potpisivanjem Deklaracije od strane načelnika općine g. Hašima Mujanovića. Spremnost ove lokalne zajednice da pruži podršku radu Kluba i poduzetnicama, ogleda se i u tome da je u proceduri odobravanje prostora u centru grada, koji će biti adaptiran i ustupljen na korištenje Klubu.  

Enesa Bukvić, vlasnica uspješne, izvozno-orjentirane kompanije “Ena-tex” i koordinatorica Kluba je kazala da će njihove aktivnosti biti usmjerene na podršku poduzetnicama, rješevanje gorućih problema i kreiranje mehanizama za podršku radu svima u ovoj lokalnoj zajednici, te dodala: “Mi ćemo napraviti pomake i dobru priču, a sve to uz podršku Općine.”

Džeraldina Miličević, pomoćnica Načelnika za ekonomske poslove i poduzetništvo govoreći o mjerama koje provodi Općina navela je da su se mere formirale na osnovu zahtjeva interesnih grupa sa kojima su komunicirali, i da će u budućnosti Klub biti jedna od interesnih grupa na osnovu čijih informacija i zahtjeva će se kreirati mjere podrške.

Na sastanku osnivanja Kluba, gđa. Aida Zubčević je rekla da će za klub biti izazov da djeluje u kriznim vremenima te da je poenta da se aktivnostima pomogne poduzetnicama i poduzetnicima da zarade više, te da imaju novac i za sebe i za druge.

Članice Kluba su međusobno podijelile zadatke, i kao prvi cilj si postavile da informišu svih 120 poduzetnica Općine Zavidovići o formiranju kluba, te da dobiju informacije o njihovim potrebama i izazovima, koje će biti proslijeđene nadležnim službama na rješavanje.

I u Općini Kiseljak je istog dana, 17.12.2020. zvanično oformljen Klub za podršku poduzetništvu žena. Načelnik općine, g. Mladen Mišurić-Ramljak je potpisao Deklaraciju o osnivanju Kluba.

Načelnik je kazao kako je Općina Kiseljak je zahvalna i pozitivno usmjerena na svaku kvalitetnu saradnju pogotovo one koje nude mogućnost gospodarske saradnje i napretka poduzetništva općenito, te dodao: „Pozitivno smo dočekali i vijest o ponuđenoj suradnji sa Udruženjem poslovnih žena i osnivanjem Kluba za podršku ženama poduzetnicama kakvih je u Kiseljaku zaista puno kao što je i mnogo prostora za napredak i suradnju. Posebno mi je drago što je ova inicijativa došla u trenutku kada smo pokrenuli revitalizaciju Kluba poduzetnika, stoga vjerujem da će sve ove aktivnosti doprinijeti još pozitivnijoj i učinkovitijoj poduzetničkoj atmosferi na našoj općini.“ Aida Zubčević se zahvalila Općini Kiseljak i Općinskom načelniku na spremnosti na saradnju.

Za koordinatoricu/predsjednicu klubu je izabrana Kristina Josipović, vlasnica produženog boravka „Čarobni svijet“ koja je prisutnim poduzetnicama predstavila način na koji će funkcionisati Klub, rezultate provedene Analize, kao i dokumente koje će Klub koristiti u svom radu. Klub će se fokusirati na organizaciju informativnih i edukativnih događaja, informisanje poduzetnica, umrežavanje sa drugim Klubovima i organizacijama, promociju i afirmaciju žena, umrežavanje kao i druge aktivnosti koje će doprinijeti poticajnom okruženju za poduzetništvo.

Iako sa istom vizijom i ciljem, svaki od Klubova će funkcionirati u skladu sa specifičnim potrebama lokalnih zajednica uz podršku organa lokalne samouprave.