Raiffeisen i EBRD podržavaju firme koje vode žene

Predstavljanje programa "Žene u biznisu"

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Raiffeisen banka udružuju snage u cilju podrške kompanijama u Bosni i Hercegovini koje vode žene i to kroz kreditnu liniju vrijednosti od 2 mil EUR.

Predstavljanje programa "Žene u biznisu"

Ova sredstva će se koristiti za kreditiranje mikro, malih i srednjih kompanija koje vode žene poduzetnice, a ovim se omogućava pristup finansijskim sredstvima koji za ovaj segment klijenata vrlo često predstavlja izazov. Ovo je posebno značajno u kontekstu ekonomskog utjecaja pandemije koronavirusa koja je imala efekt na brojna mala preduzeća u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopćenju Raiffeisen banke.

– Raduje nas što potpisivanjem ovog ugovora jačamo našu višegodišnju i uspješnu, partnersku saradnju s Evropskom bankom za obnovu i razvoj koju realizujemo kroz više različitih programa finansiranja. Kreditna linija od 2 miliona eura će omogućiti da osnažimo i damo podršku kompanijama čiji su vlasnici ili vodeći rukovodioci žene što odražava našu strategiju održivosti da budemo podjednako fer partner svim našim klijentima. Sredstva će biti iskorištena za finansiranje trajnog obrtnog kapitala do 3 godine, te za investicijske kredite do 5 godina. Kako bi se klijenti mogli detaljnije upoznati s ovom kreditnom linijom, Raiffeisen banka i EBRD će organizovati webinar tokom kojeg će dobiti i korisne savjete i informacije za njihovo buduće poslovanje – izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

Manuela Naessl, direktorica EBRD ureda u Bosni i Hercegovini je istakla da program Žene u biznisu ima za cilj osloboditi potencijal ženskog preduzetništva tako što obezbjeđuje pristup finansijskim sredstvima i znanju neophodnom za rast njihovog poslovanja.

– Veće učešće žena u ekonomiji i prevazilaženje spolnih razlika su pretpostavke za povećanje napretka zemlje te za inkluzivnije, pravednije i pravičnije društvo – rekla je Naessl.

Kredit se odobrava u sklopu EBRD-ovog segmenta za Zapadni Balkan i to u okviru programa Žene u biznisu, koji predstavlja kombinaciju savjetodavnih usluga i kreditnih linija posredstvom lokalnih partnerskih banaka. Riječ je o ponudi koja uključuje edukaciju, podučavanje te razmjenu znanja.

Program "Žene u biznisu" će biti predstavljen na on-line događaju u organizaciji Raiffeisen BANK i Europske banke za obnovu i razvoj ("EBRD"), koji će se održati 11.11.2020 u 11h.


Pored nove kreditne linije, bit će predstavljene i sve druge pogodnosti za poduzetnice iz programa "Žene u biznisu", kao i plan aktivnosti u narednom periodu.

Webinaru možete pristupiti putem:

a) Desktop-a:
Klikom na link otvara se browser s uputama da instalirate add-on za Webex ili ga otvorite u posebnom prozoru za jednokratni poziv. Instalirate add-on ili kliknete na dugme za jednokratni poziv ukoliko ne želite instalirati add-on.

b) Mobilnog uređaja:
Klikom na link javit će Vam se poruka da instalirate Webex aplikaciju s Google Play.
Aplikacija je besplatna, nakon instalacije unesete broj i lozinku eventa u za to predviđena polja.

Link za prijavu: Online event "Zene u biznisu"

Event broj (event number): 174 669 2702
Event lozinka (event password): RBevent2020