Podrška poduzetništvu žena

ZAVIDOVIĆI SE PRIKLJUČUJU LOKALNIM ZAJEDNICAMA KOJE POKREĆU KLUB ZA PODRŠKU PODUZETNICAMA

U utorak, 06.10.2020. godine je u Zavidovićima potpisan Sporazum o saradnji između Udruženja poslovnih žena u BiH i Općine Zavidovići.

ZAVIDOVIĆI SE PRIKLJUČUJU LOKALNIM ZAJEDNICAMA KOJE POKREĆU KLUB ZA PODRŠKU PODUZETNICAMA

Sporazum su potpisali općinski načelnik g. Hašim Mujanović i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH gđa. Aida Zubčević. Ovaj sporazum podrazumijeva razvijanje saradnje Udruženja i Općine Zavidovići, sa posebnim naglaskom na formiranje Kluba za podršku poduzetništvu žena. Na ovaj način će se osigurati sistemska podrška razvoju poduzetništva žena, koja će se ogledati u stručnoj podršci i obrazovanju, što će doprinijeti porastu broja poduzetnica i rastu poslovnih subjekata koje one pokreću i vode.

Nakon potpisivanja Sporazuma, uslijedilo je savjetovanje za poduzetnice na koje se odazvalo dvadesetak žena. Cilj savjetovanja bio je da se identifikuju specifične potrebe lokalne zajednice u oblasti razvoja poduzetništva žena, te predlože aktivnosti u koje će se u narednom periodu implementirati u suradnji sa lokalnom upravom. Poduzetnice su se međusobno upoznale, predstavile izazove sa kojima se susreću, a općinski načelnik je svojim prisustvom savjetovanju pokazao spremnost lokalne uprave da podrži razvoj poduzetništva žena. Savjetovanje je realizirano u okviru projekta „Osnažene žene za snažne zajednice – podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva u FBiH“ koji je finansiran od strane Gender centra FBiH iz sredstava FIGAP II Programa.
Načelnik Zavidovića je iskazao zadovoljstvo jer upravo ova općina odabrana da bude dijelom ovog projekta, te naglasio kako je u proteklim godinama općiska administracija puno radila kako bi se stvorilo što povoljnije okružeje za život i poslovanje. Naglasio je kako Općina Zavidovići nastoji da kroz mjere podrške bude od pomoći privrednicima, a tokom savjetovanje prisutne poduzetnice su potvrdile da su im sredstva koje su dobile preko različitih mjera pomogla u poslovanju, posebno u periodu nakon zabrane rada.


Aida Zubčević jer predstavila rad Udruženja, kao i sve benefite koje poduzetnice mogu ostvariti. Predstavila je i mrežu pod nazivom „Budi poduzetna“ koja za cilj ima uvezivanje poduzetnica kako bi se međusobno pomagale i učile jedne od drugih. Osim umrežavanja, članicama mreže će biti omogućena besplatna promocija njihovih proizvoda i usluga, kao i druge aktivnosti za kojima se iskaže potreba.


U narednom periodu će biti nastavljene aktivnosti pokretanja Kluba za podršku poduzetništu žena, kao i aktivnosti uvezivanja, edukacije i promocije poduzetnica.