Veliki gubitak za žene u Bosni i Hercegovini

IN MEMORIAM – Belma Šoljanin

Belma Šoljanin je bila direktorica Instituta za majku i dijete te kontinuirano radila na osnaživanju žena

IN MEMORIAM – Belma Šoljanin
Institut za majku i dijete

Bosna i Hercegovina je doživjela veliku gubitak. U nedjelju, 9. avgusta 2020. godine svijet je napustila aktivistica, borkinja, mlada žena koja je ostavila trag na hiljade žena širom zemlje. Belma Šoljanin je svoj život posvetila podršci ženama, trudnicama, porodiljama i majkama, te se borila za bolji i pravedniji svijet za sve. Prošle godine je bila nominirala za nagradu “Snaga izvrsnosti”, a o njoj je u nominaciji pisalo sljedeće:

 

“Više od 5 godine nesebično pomaže mladim mamama i trudnicama da lakše i uspješnije iznesu ulogu roditeljstva. Preko 50 000 žena ima direktnu korist od njenog angažmana. Belma je direktorica Instituta za majku i dijete te kontinuirano sudjeluje i kordinira projekte koji jačaju ženu, majku, a samim tim i porodicu, kroz važne projekte i zvanične saradnje. Značajan projekt koji vodi je Program prevencije postporođajne depresije. Prije 4,5 godine pokrece Centar za trudnice i mame BIH sa kolegicom psihologinjom te postaje neodvojiv dio života ženama u najosjetljivijem razdoblju - tokom trudnoce i poroda ali i potom. Majka je dvije djevojčice.”

 

Podršku ženama je pružala na svakom koraku i trudila se korigovati sistem koji ne podržava žene u našoj zemlji. Njen život je oslikao poznate riječi Mahatme Gandija: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”. Belma je pokazala kako se živi za druge, i kako svako nastojanje da se poboljša život drugih donosi rezultate.

Belma nije radila, Belma je živjela svoju misiju. Jer kada radiš ono što voliš, onda ne radiš.
Stvaraš, pomažeš, širiš ljubav i slijediš srce.

Belma, hvala ti.