Vlasnica modne kuće DRAWER

Vera Kapetanović-Bujak

Jedna od uspješnih priča koju vam donosimo je priča o gospođi Veri Kapetanović-Bujak, koja je u poduzetništvu preko dvadeset godina. Prošle godine je bila i jedna od nominovanih za nagradu "Snaga izvrsnosti" u kategoriji poduzetništvo.

Vera Kapetanović-Bujak
Vera Kapetanović-Bujak

Možete li nam ispričati svoj životni put i kako je nastala modna kuća Drawer?

Do 1997. godine radila sam u tekstilnoj fbrici ''Globus'' u Kiseljaku, na mjestu šefice računovodstva. Imala sam sreću da sam oko sebe imala tim izvrsnih i uspješnih ljudi od kojih sam učila. Ta okolnost je od neprocjenjive važnosti za moj poslovni put. Kad malo više razmislim o cijelom poslovnom putu, mogu reći da me ta sreća prati, hvala Bogu, cio život. Uvijek nailazim na dobre ljude, koji mi nesebično daju podršku i pomažu na svoj način. Te 1997. godine odlučila sam napustiti ''Globus'' i krenuti u privatni biznis, a dvoumila sam se oko računovodstva i krpica. Krpice su me privlačile jer sam po prirodi kreativna i razigrana i tako je nastao Drawer. Sam naziv je kombinacija mojeg i muževog imena.

Vaše predivne kreacije su uljepšale stotine maturskih večeri, vjenčanja i proslava. S druge strane pak, vaša modna linija donosi i kreacije koje su zamišljene na način da prate dinamičnu poslovnu ženu. Gdje crpite svoju inspiraciju i ko su poklonice Drawer-a?

Naš proizvodni program jest kompletna ženska kolekcija s akcentom na svečanim haljinama. Zadnjih godina je fokus na maturalnim i svečanim haljinama i to u butiku u Kiseljaku,  dok se u butiku u Sarajevu nalazi program za poslovnu ženu. S obzirom da sam zaljubljena u putovanja, inspiraciju crpim na ulicima gradova koje posjećujem. Obožavam Italiju, njeni kreatori su fantastični, tkanine divne, i jedva čekam da se smiri stanje oko koronavirusa da napunim ''baterije'' u Italiji i snadbijem se novim materijalima.

Moje drage mušterije su žene svih godina – od malih maturantica do žena zrelije dobi. Za svaku od njih mi imamo adekvatnu haljinu jer ipak, haljina je kraljica odjeće. Ono što me posebno čini sretnom jeste da je u 23 godine postojanja Drawera s velikim brojem naših mušterija naš poslovni odnos  prerastao u pravo prijateljstvo.

Divno je to što mi se često događa na raznim mjestima kad me neko prepozna i kaže: ''E, vi ste mi šili haljinu za maturu prije 15 ili 10 godina ili haljinu za vjenčanje''. Lijep je ovo posao jer dijelimo radost s našim mušterijama i njihovim najradosnijim događajima.

S obzirom na vaše prethodno radno i životno iskustvo, šta su bile najveće poteškoće na koje ste naišli? Da se možete vratiti godinama unazad, u vrijeme kada ste pokretali svoj biznis, šta biste drugačije uradili?

Kada bih ponovo pokretala biznis, ne znam da li bih bilo šta promijenila. Radila sam i uživala u radu. Bila sam, kako se kaže, ''sam svoj gazda'', što nosi i ljepotu i težinu. Koliko radimo, toliko i zaradimo, pa sve zavisi koliko ko želi da nešto postigne u svom životu. Moje kolege su često znale reći da sam mogla mnogo veću firmu stvoriti, da su to od mene mnogi očekivali, ali...

Htjela sam uz firmu uvijek zadovoljiti ulogu supruge, majke, kćerke pa sad i bake. Moram reći da sam neizmjerno uživala i uživam u tome. Smatram da je bitno trajati i održati se uprkos okolnostima koje su sad takve kakve jesu. Beskrajno sam zahvalna roditeljima i mužu koji su mi kao poslovnoj ženi uvijek bili velika potpora i pomoć.  Bez njih definitivno ni Drawer ni ja ne bismo ostvarili ovo što danas imamo.

Šta biste savjetovali ženama koje imaju poslovnu ideju? S obzirom da ste članica Udruženja poslovnih žena u BiH, šta je vama donijelo članstvo?

Svakoj ženi koja ima poslovnu ideju savjetujem da se učlani u Udruženje poslovnih žena u BiH, jer će tu dobiti savjet kako ideju sprovesti u djelo. Upoznat će druge poslovne žene od kojih će dobiti savjet ili pomoć i samo krenuti, jer je ideja najvažnija.

Meni je članstvo donijelo mnoga poslovna i privatna prijateljstva. Dakle, preporučujem udruživanje i u strukovnom smislu; ja sam članica Udruženja tekstilaca BiH i tu crpim raznovrsnu korist. Moja poruka svima koji žele pokrenuti vlastiti biznis glasi: Zajedno smo jače.


Pandemija koronavirusa je utjecala na sve sfere života. I vaš biznis je pogođen, šta činite da umanjite nastalu štetu? Da li smatrate da dolazi vrijeme transformacije načina pružanja usluga klijentima?

Vrijeme pandemije koronavirusa je zaustavilo i usporilo skoro sve sfere života i rada pa i moj biznis. Mi smo se primirili dva mjeseca, a kada se počelo buditi sve i mi smo se aktivirali.

Svjesni smo da je vrijeme u kojem se nalazimo dosta izazovno i da su mnogi u goroj finansijskoj situaciji nego prije pandemije. Trebamo biti solidarni i okrenuti se oko sebe, pružiti ruku kome treba. Sreća je istinska kada usrećimo nekoga. Mi pravimo popuste, dodatne akcije za naše mušterije i zahvalni smo za svaku posjetu. Borba za poboljšanje situacije u kojoj se nalazimo je zadatak svakoga od nas i svi možemo nekome bar malo pomoći.

Aktuelno je vrijeme kupovine preko interneta, ali ja vjerujem da je ovaj direktni način prodaje još uvijek najbolji. Mušterija ima mogućnost da proba odijevni predmet, da vidi i uvjeri se kako joj pristaje, da vidi kako joj određena nijansa boje pojačava boju očiju, a sve to u slučaju online prodaje nije moguće i zbog toga sam uvjerena da će se tradicionalni način pružanja usluga u mojoj branši zadržati.

Koja je vaša misao vodilja, šta je to što vas tjera naprijed u životu?

Moja misao vodilja... u horoskopu sam škorpija, što znači dižem se iz pepela, zaista sam uporna i nalazim uvijek snage za nove poslovne ideje. Često se rukovodim i krilaticom: ''I pad je let'' kao i onom starom: ''Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara''.

Nedavno sam proslavila 60-ti rođendan...osjećam, Bogu hvala, životnu radost i uživam u svakom trenu. Volim se družiti, s ljudima je veselije, radost u društvu je veća, a tuga manja.