Udruživanje i saradnja predstavljaju nužan faktor uspjeha biznisa

Amela Tvico-Vražalica

Predstavljamo Amelu Tvico-Vražalica, koja je Sarajevu donijela ukus ručno rađenih pralina od belgijske čokolade, a koje su se nastanile u njenoj radnji Choco_Val.

Amela Tvico-Vražalica
Amela Tvico-Vražalica

Kako ste dospjeli u svijet čololade koji ste donijeli u Sarajevo?

Moja porodica se preko trideset godina bavi slastičarstvom, a ja sam, iako ekonomista po struci, uvijek voljela raditi nešto što je proizvodnja tako da sam mnogo volonterski radila i u nevladinom sektoru. Upravo to iskustvo u slastičarstvu nas je dovelo do toga da odlučimo raditi čokoladice (trufflice i praline) kao nadogradnju filigranskog dijela slatkog zanata i proizvodnju ručno rađne čokolade. Idejni tvorac svega sam ja uz podršku moje dvije kćerke.

Koje korake ste poduzeli kada ste došli na ideju za pokretanjem biznisa? Da li ste koristili neke mjere koje nude državni organi ili ste se oslonili na sopstvene snage i kapital?

Znate, kada dođete u situaciju da realizirate ideju koja se ''krčka'' više godina u vašoj glavi, čekate prvu priliku kad ćete krenuti u akciju. Onda koračate samo naprijed. Moram istaći da sam sve - od opremanja radionice, renoviranja i uređenja dućana - svojim vlastitim sredstvima realizirala. Da sam čekala bilo kakva sredstva koja nude državni organi, vjerovatno ne bih ni pokrenula posao, a ta sredstva su nedostatna za pokretanje bilo čega kada računate na tržišne cijene dobavljača ili izvođača radova.

S obzirom na vaše prethodno radno i životno iskustvo, šta su bile najveće poteškoće na koje ste naišli? Da li biste sada drugačije postupili u njihovom prevazilaženju?

Iskreno, sve bih isto uradila, jedino bih voljela da sam mogla izbjeći sve moguće administrativne prepreke koje sam morala proći kako bih lagano počela raditi. To je dio koji svojim nelogičnostima crpi kreativnu energiju koja je svim početnicima u biznisu potrebna za usmjeravanje na realizaciju osnovne djelatnosti.

U vašem asortimanu se može pronaći mnoštvo ukusa i oblika pralina od najfinijih sastojaka. Koji proizvod je najprodavaniji? Znamo i za vašu „antistres“ čokoladu koja dolazi u zanimljivom pakovanju. Šta je to što kupci preferiraju?

Svi proizvodi se rade po starim tradicionalnim francuskim receptima i ne koriste se bilo kakve sirovine koje su inače danas masovno prisutne u proizvodnji slatkih proizvoda. Naše čokoladne bombone se prave od čokolade koja sadrži samo kakao puter, svi filovi se rade samo od mliječnog vrhnja, putera, meda, orašastih plodova i džemova koji su također ručno rađeni. Veoma je bitno napomenuti da ne koristimo masnoće kao što su palmino ulje, margarin niti bilo kakve stabilizatore, emulgatore i aditive kao pojačivače okusa i produženje roka trajanja. Jedini smo na podučju Sarajeva koji radimo personaliziranu – brendiranu čokoladu  sa logotipom, porukom kupca, što je fantastični korporacijski poklon ili poklon zahvala za svaku priliku. Nešto što uključuje vid, okus i miris je pun pogodak za ostavljanje dobrog utiska na poslovne partnere.

Naravno, lijepi su kao i suvenir, a turisti pored motiva Sarajeva koji rado kupuju, jako cijene ručni rad i tradicionalne recepte. U našem asortimanu možete naći antistres čokoladu. Ideja je nastala kao šala za poklon i ovaj proizvod se odlično prodaje. Priča je sljedeća: ''Ako ste ljuti, pod stresom - uzmite čekić, razbijte čokoladu i uživajte.'' Čokolada podstiče lučenje hormona sreće i time uklanja stres.

Po vašem mišljenju, šta je to čega nedostaje kada je u pitanju stvaranje poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva u BiH?

Ovdje bih mogla navoditi mnogobrojne situacije s kojima se susrećemo i koje utiču na naš rad, ali zadržat ću se na dvije koje su uvijek prisutne. Jedan mali biznis jako opterećuje u prvom redu administracija, koja bi morala biti mnogo više pojednostavljena i lako razumljiva, a s druge strane postoje i parafiskalni nameti kao veoma stari oblik javnih prihoda, koji bi trebali biti ukinuti.

Šta biste savjetovali ženama koje imaju poslovnu ideju?

Prvi korak ka uspjehu u poslu je naša posvećenost. To bi bio prvi izvor energije koja će biti usmjerena prema drugima, a mora biti podržana našim riječima i našim djelima. Tako ćete se izdvojiti iz mase i identificirati se sa osobom koja želite biti. Moramo biti profesionalni, prijateljski nastrojeni, sretni i puni samopouzdanja. To rasploženje ćemo prenijeti na druge i oni će nam vratiti pozitivnu energiju koja će tako postati stub našeg daljeg napredovanja.

Situacija sa pandemijom korona virusa je utjecala na sve sfere života. I vaš biznis je pogođen, šta činite da umanjite nastalu štetu?

Kao mnogi mali biznisi i mi smo jako pogođeni zatvaranjem radnje i prestankom proizvodnje, posebno nakon usvajanja ovakvog nejasnog i punog nedoumica, ali najviše zakašnjelog korona-zakona, odnosno zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Ovo vrijeme koje nismo radili iskoristili smo da isprobamo nove recepte kako bi proširili asortiman naših  čokoladnih delicija i proizvoda.

Članica ste Udruženja poslovnih žena u BiH. Da li preporučujete drugim poduzetnicama i ženama članstvo u Udruženju i zbog čega? Šta je vama ono donijelo?

Udruživanje i saradnja predstavlja nužan faktor uspjeha biznisa, razmjenu iskustava i ostvarivanje kontakata - to je najbolje što možete dobiti od našeg udruženja. Naravno, podrška i lijep razgovor s prijateljicama - poduzetnicama koje dijele iste probleme je neprocjenjiv.

Za kraj, podijelite sa nama vaš životni moto.

„Nije bitno koliko je prolaz uzak, niti koliko kazne me čeka, Ja sam gospodar svoje sudbine, ja sam svoje duše kapetan.“  William Henley