Svjetski savez dijaspore BiH

Povodom 8. marta održan okrugli sto

U petak, 06.marta 2020.godine u Sarajevu, u hotelu Grand, organizovan je i održan okrugli sto na teme “Snaga BH žene” i “Mladi BiH – Mladi dijaspore BiH”. Organizator događaja je Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine. Na poziv gospođe Željke Šećerbegović, događaju su prisustvovale i članice Udruženja poslovnih žena u BiH, a učesnica u interaktivnom panelu “Snaga BH žene” bila je članica Udruženja, Vanja Nakićenović.

Povodom 8. marta održan okrugli sto

Otvoreno je nekoliko veoma značajnih tema, na koje su učesnice, pored toga što su se predstavile, veoma rado i odgovorile. Kakva je svijest BH društva po pitanju prava žena? Zastupljenost žena u izvršnoj vlasti? Da li se ZOR-zakon uopšte primjenjuje u BiH? Koji su to najveći izazovi sa kojima se žena u BiH susreće? Na koji način ostvariti saradnju i umrežavanje žena BiH i žena BiH dijaspore? – samo su neke od glavnih tema na koje su svi zajedno pokušali naći odgovor.


U dijelu koji je posvećem mladima, predstavljeno je nekoliko zanimljivih projekata. Između ostalih, predstavili su se izviđači i njihove aktivnosti, te još nekoliko privrednih društava i organizacija koje su sa uslugama koje nude na raspolaganju BH dijaspori.

Pored učesnika, članova Glavnog Odbora SSDBiH, događaju su prisustvovali i zamjenik Ministra za ljudska prava i izbjeglice, te njihov predstavnik za dijasporu.

 

Najavljeno je da će se krajem juna ili početkom jula (termin još nije preciziran) u Sarajevu, u parlamentarnoj skupštini BiH, održati tradicionaln Kongres SSDBiH, na koji su pozvani svi učesnici današenjeg okruglog stola.